Bez hrvatskih domaćina, nema ni hrvatskog turizma

CRIKVENICA - Turizam čuva kulturu, posebnost, arhitekturu, tradiciju, gastronomiju i što je najvažnije, čuvaju se ljudi, da ne odlaze. Dobar može biti samo turizam koji donosi dobro lokalnoj zajednici.

U sklopu Mjeseca edukacije za privatne iznajmljivače i turističke djelatnike u organizaciji TZ Grada Crikvenice u Crikvenici je gostovao savjetnik za razvoj turizma baziranog na lokalnoj zajednici Nedo Pinezić s predavanjem 'Kako zaštititi obiteljski smještaj od rastuće nelojalne konkurencije'.

Dobar je onaj turizam koji donosi dobro lokalnoj zajednici, smatra Pinezić. Turizam čuva kulturu, posebnost, arhitekturu, tradiciju, gastronomiju i što je najvažnije, čuvaju se ljudi, da ne odlaze, piše Tunera.info.

Konstatirao je da nam je sada dobro, ali da ne znamo što se iz brda valja. A to što se iza brda valja najprije će stići u poznate turističke destinacije, ističe.

U Hrvatskoj je svaki treći kupac nekretnine stranac, a na Jadranu čak svaki drugi. Pored toga, dogodilo se da imamo tri puta više kapaciteta u nekomercijalnom smještaju. Da nema tih kapaciteta, spavali bi kod iznajmljivača, a ovako spavaju kod rodbine i prijatelja, poručuje.

Ako nema hrvatskih domaćina, ako nema ljudi iz ovog kraja, to više nije hrvatski turizam, naglašava Pinezić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Budućnost turizma na hrvatskim otocima | | Morski HR
Nakon uspješno održanog otočnog dijaloga pod imenom “Budućnost turizma na hrvatskim otocima”, Pokret Otoka nastavlja sa serijom online edukacija u 2021. godini. Četvrti Pokretov webinar na t