Betonirao obalu, pa isprepadan od inspektora vratio sve u prvobitno stanje

DRVENIK MALI - Već pomalo na uši, a najčešće i jetra građana idu ovi koji hoće "samo malo izbetonirati ispred" kako bi njima bilo ljepše. Naravno, ako betoniraju u svom dvorištu i za to imaju dozvolu, Bože moj, radi od svoje kuće što želiš, no kad to rade moru i obali, e zato im se više neće tako lako gledati kroz prste. Najnoviji slučaj stiže s otoka Drvenik Mali.

U sveopćem kaosu nereda na našoj obali, najbolji saveznici ove države su ljubomorni susjedi. Jedan drugog ne trpe, pa će zato srećom, jedan drugog i prijaviti. Onda će ovaj prijavljeni pronaći što taj prvi radi krivo i vuk sit, a koza ranjena, ali živa.

Tako je netko inspektorima ovog tjedna prijavio jedno od brojnih suludih betoniranja obale. Mjesto radnje je plaža Vela Rina, a otok Drvenik Mali.

- Ja stvarno ne znam šta tim ljudima pada na pamet. Kažu "ovako bi bilo lipše". Na plaži je izbetonirao nešto, kao pristup moru - potvrdio nam je ovaj slučaj i kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera, čiji su djelatnici u petak izišli na teren i zaprijetili prekršitelju debelom kaznom.

- Onda je on rekao da će to sve o svom trošku srušiti. Zamolio nas je da pričekamo dva dana i srušio je. Pošto je odmah reagirao i vratio u prvobitno stanje, protiv njega se neće pokrenuti postupak, naravno ako sve i bude kao u prvobitnom stanju. A ako nije vratio, onda će platiti. U ponedjeljak će inspektor otići na teren da provjeri je li tome tako - kazuje nam Kuštera i potvrđuje da inspektori pojačano obilaze obalu diljem Jadrana, ali i navodi koliko je bitna suradnja s drugim službama, poput komunalnih redara.

- Inspekcije su u ozbiljnom obilasku, bez daljnjega. Navest ću primjer na Šolti gdje je isti dan komunalno redarstvo otišlo na teren i to se rješavalo po kratkom postupku. To treba odmah reagirati, ODMAH! Da se beton ne stvrdne i onda imamo problem i trajnu devastaciju obale - kaže Kuštera uz poruku građanima da ostanu ozbiljni i čuvaju obalu i more.

Još kad bi duž čitavog Jadrana sve službe bile ovako revne, a manje slijepe kod zdravih očiju, prizori pametovanja o betonski ljepšoj obali sveli bi se na razinu folklora i loše povijesti.

Svakako ne bi odmogao ni poticaj države većim plaćama prema inspektorima i redarima. Oni, naime dolazeći izravno u sukob sa svakom budalom kojoj padaju na pamet raditi ovakve stvari, ovaj nimalo lagan posao moraju na terenu i odraditi.

Stoga, kad ga već i odrade kako treba, zašto ih za promjenu i ne pohvaliti?

Jurica Gašpar