BETONIRANJE MORA U NETAKNUTOJ UVALI Pogledajte ovaj bezobrazluk s otoka Pašmana

TKON – Brojni su primjeri sramotnog uništavanja naše obale. O mnogima smo izvještavali, na neke su izlazili inspektori, rijetke slučajeve je spori birokratski aparat uspješno i rješio, ali to ne znači da trebamo prestati. Najnoviji slučaj bezobrazluka stiže s otoka Pašmana. Točnije Tkona, odnosno uvale Landin.

Čitatelj oduševljen prirodom, koji je nedavno sudjelovao na popularnoj utrci Škraping, snimio je kadrove lokalne sramote. Više unaprijed pripremljenih betonskih kocaka, u koje se naknadno ubacuje građevinski materijal, kako bi se zabetonirao privatni mul. I to ne malih dimenzija.

Foto: Čitatelj

– Uvala Landin, nigdje table o radovima ili koncesiji. Vjerujem da se Vi bolje snalazite u birokraciji, odobrenjima nego ja i možda griješim s ovime ali miriše na još jednu devastaciju naše obale – napisao nam je čitatelj i snimio je parcelu koja je odmah do mula u izgradnji, čija je katastarski upisana vlasnica iz Zadra. Zanimljivo je da je na isto ime i prezime u Zadru registrirana i tvrtka za iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava.

Foto: Čitatelj

Od nadležnih doznajemo da radovi nisu legalni, jer da jesu, oni bi prvi znali. A tko je devastirao more?

– Nemamo tamo planiranih radova, niti je to pod našom nadležnošću, ali to svakako treba dojaviti Lučkoj kapetaniji – rekla nam je Branka Batur iz Županijske lučke uprave Zadar.

– Izišli smo na teren prošlog tjedna. Prvi detalji su nam dali naznačiti da to treba zaustaviti. Radovi su zatim i zaustavljeni, a inspekcijski postupak je u tijeku – kazao nam je zadarski Lučki kapetan, Alen Rukavina.

Foto: Google Earth / Katastar

Odgovor na pitanje; dokle ćemo gledati ovakav bahatluk, doznat ćemo kad se donese novi, primjereniji i stroži Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je u najavi. Do tad nam ostaje javno objavljivati i prijavljivati svako ovakvo samoinicijativno i bezobrazno gaženje prirode, zakona i zdrave pameti.

Znate li za sličan slučaj? Dojavite nam na: info@morski.hr

Jurica Gašpar