Beštija s kojom se ne želimo sresti nasamo, na rubu je izumiranja

Atlantski som ili vuk, životinja je koju ne bi baš voljeli susresti negdje u mraku. No iako izgleda tako da će kod većine izazvati jezu, od ove morske životinje ne treba strahovati, jer živi na velikim dubinama i za ljude je bezopasna, naravno dok je ne dirate i ne vadite iz njenog prirodnog okruženja.

Strahu od ove ribe najviše pridonose njeni zubi, s kojima poput rakova i jastoga ubija svoj plijen. Imaju snažnu vilicu i velike zube, pa love i jedu rakove, velike puževe i brojne beskralježnjake. Mogu narasti do 1.5 metra, a budu teške između 20 i 32 kilograma, dok im je životni vijek i do 12 godina.

Foto: Wikimedia

Posljednjih godina postale su i popularna hrana, posebno zbog kvalitete mesa.

No, iako je predator, atlantski som je na rubu izumiranja, a najveći neprijatelj mu je upravo čovjek, jer ga pretjerano lovi. U samo 2 desetljeća njihov broj se smanjio sa 1200 tona godišnje na 30 tona, a u Velikoj Britaniji izlov se smanjio za 96 posto od 1889. godine. Danas su ugrožena vrsta, s velikom opasnošću od izumiranja, piše Business Insider.

Njihovo izumiranje veže se uz njihov ulov, no ne zbog hrane, već zbog pretjeranog ribolova, slučajnog ulova i staništa kojeg ugrožavaju razna plovila.

S obzirom kako im je potrebno dugo vremena da izrastu u odraslu jedinku, da se oporave od izlova, ove ribe su postale jako rijetke.



I.B.