Besplatnim ljetovanjima na poljoprivrednim zemljištima na Krku stat će se na kraj

Sve je više domaćih, ali i stranaca koji po povoljnim cijenama kupuju parcele poljoprivrednog zemljišta i na njima postave kamp kućicu, kontejner ili montažni objekt za ljetni odmor. Kako bi riješili taj problem, nakon Općine Malinske i Grad Krk je donio odluku kojom se zabranjuje postavljanje bilo kakvih objekata na poljoprivrednoj zemlji - od šatora do mobilnih kućica.

Jesenska slika unutrašnjosti Krka: na stotine kamp-kućica, kontejnera, montažnih kuća u šumama... I ne bi to bilo sporno da to nisu poljoprivredna zemljišta na kojima nisu dopušteni nikakvi objekti.

- Želimo li imati favele pored građevinskih područja - s pravom se pita načelnik općine Malinska Anton Kraljić.

Kao što smo nakon ulaska u Schengen doživjeli nagli porast u potražnji i prodaji nekretnina na Jadranu, uskoro bi se to moglo dogoditi i s poljoprivrednim zemljištima, jer 1. je srpnja istekao moratorij za strance te ih sada i oni mogu nesmetano kupovati.

Na području Picika, nedaleko trajektne luke Valbiska, mnogobrojne su kamp-kućice, kontejneri, male montažne kuće, postavljene terase i posađeno mediteransko bilje. Sve se to napravilo na poljoprivrednom zemljištu i sve je to nelegalno.

- To je definitivno nelegalno ljetovanje, nelegalno iznajmljivanje, nelegalni oblik turizma - kaže za Regionalni Dnevnik gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Kazne su propisane prekršajnim zakonom. Lokalne zajednice mogu maksimalno naplatiti - 150 eura za fizičke osobe, do 1500 za pravne...

Vasilić, najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj, ističe kako sav napor promišljene turističke strategije može pasti u vodu ako se ovaj problem ne riješi.

- To stvarno na otoku Krku nije naš interes i mi inzistiramo da građevinska inspekcija u svom djelokrugu posla, s druge strane turistička inspekcija i naše komunalno redarstvo, naprave određeni dio posla - poručuje.

Hoće li kazne biti učinkovite te hoće li svi ovi vlasnici poljoprivrednih čestica ukloniti nelegalne objekte, znat će se već početkom sljedeće predsezone.

A.B.