Beroš: "Realizirali smo kapitalne projekte u KBC-u Rijeka ukupne vrijednosti 2,7 milijuna eura"

RIJEKA - Predstavnici medija imali su priliku iz prve ruke svjedočiti suvremenim medicinskim uređajima koji stavljaju KBC Rijeku uz bok s najsuvremenijim centrima u Europi i svijetu. Jedan od značajnijih noviteta je upravo angio - sala sa CBCT-om za potrebe intervencijske radiologije koja pruža najsuvremenije dijagnostičke terapijske metode bez kirurškog reza namijenjene širokom rasponu bolesti, od intervencija kod akutnog moždanog udara, tumora uključujući sve regije tijela.

- Nastavljamo niz ulaganja u modernizaciju javnog zdravstvenog sustava. Danas svjedočimo realizaciji kapitalnih projekata medicinske opreme u Kliničkom bolničkom centru Rijeka (KBC Rijeka) u ukupnom iznosu preko 2.7 milijuna eura osiguranih iz državnog proračuna. Novim uređajima gSPECT sa CT kamerom, novoopremljenim laboratorijem za bronhoskopiju i angio – salom sa CBCT-om omogućujemo pacijentima KBC-a Rijeka najsuvremenije dijagnostičke i terapijske metode koje obuhvaćaju širok raspon bolesti, od onkoloških dijagnoza, kardiovaskularnih bolesti, bolesti štitnjače, metaboličkih bolesti, upalnih bolesti i mnogih drugih. Prednosti su višestruke. Za pacijente brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolji mogući ishodi liječenja, a za djelatnike bolji uvjeti rada i provođenje suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima. U širem kontekstu, pokazujemo snažnu partnersku suradnju Vlade i KBC-a Rijeka te činimo još jedan reformski iskorak prema moderniziranom i održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu - istaknuo je na samom početku konferencije za medije ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. nakon obilaska novoopremljenih kliničkih zavoda KBC-a Rijeka.

Realizirane kapitalne projekte u KBC-u Rijeka predstavili su i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon, dr. med. spec., predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu doc. dr. sc. Domagoj Kustić, dr. med., pročelnik Zavoda za pulmologiju doc. dr. Igor Barković, dr. med. i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić, dr. med.

- Dodatni značaj ovim ulaganjima daje 600.000 građana koji gravitiraju prema KBC-u Rijeka te više stotina tisuća posjetitelja u našoj županiji godišnje, od kojih je najviše u srpnju i kolovozu. Kada se tome pridoda zbirni podatak od gotovo 110.000 godišnje obrađenih hitnih pacijenata u OHBP jedinicama Rijeka, Sušak i Kantrida, reformski iskorak ove Vlade i KBC-a Rijeka još je i veći. Dizanjem ljestvice u pružanju medicinskih usluga u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, Zavodu za pulmologiju Klinike za internu medicinu te Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju doslovno donosimo najbolje od svjetske medicine u KBC Rijeka što me ispunjava zadovoljstvom zbog naših djelatnika i pacijenata kao i zahvalnošću prema ovoj Vladi i Ministarstvu zdravstva - izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med.

Upravo intervencijska radiologija u Rijeci godinama njeguje međunarodnu suradnju sa centrima izvrsnosti izvan Republike Hrvatske i provodi vrlo posjećene edukacije te će ovo biti dodatni iskorak tom rasadniku znanja, objasnio je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić, dr. med.

Da se unutar 7 dana može obaviti kompletna obrada, od postavljanja sumnje na tumor pluća do CT-a i adekvatne terapije zaslužan je tim pročelnika Zavoda za pulmologiju doc. dr. Igora Barkovića uz novoopremljeni bronhoskopski laboratorij koji ide u korak s Nacionalnim programom za probir i rano otkrivanje raka pluća, poznatim kao 1. u EU i kao uspješan primjer prakse za ostale zemlje EU.

Naprednu karakteristiku preciznog lociranja žarišta bolesti istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu doc. dr. sc. Domagoj Kustić predstavljanjem uređaja gSPECT s CT kamerom. Upravo zahvaljujući najnovijoj tehnologiji ovaj uređaj kombinira nuklearnu i radiološku metodu te uz slojevito snimanje CT-a s niskom razinom zračenja dobiva se slikovna dijagnostika koja je prednost više u ciljanoj dijagnostici niza bolesti. Drugim riječima, ovom dijagnostičkom metodom područje koje je zahvatila bolest zasvijetli i takoreći je putokaz liječnicima u daljnjem provođenju posebno usmjerene terapije kod svakog pojedinog pacijenta.

- Sveobuhvatni, multidisciplinarni pristup sustavno se pokazuje kao najbolji model u postizanju rezultata, ne samo u medicinskoj struci već i na ostalim razinama društva. Pandemija, potresi, poplave, socio-ekonomski izazovi, osim što testiraju naše granice, potiču nas da izađemo iz zone komfora i iznalazimo nova rješenja. Ova Vlada i zdravstvena administracija pokazuje na konkretnim primjerima da je to moguće! Sagledavajući samo Primorsko – goransku županiju, jedan od pozitivnih pokazatelja u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava je onko-uputnica koja je već u Pilot – projektu, novim modelom suradnje liječnika obiteljske medicine i bolničkih liječnika KBC-a Rijeka, smanjila vrijeme čekanja ispod četiri dana. Slijedi uspostava i na nacionalnoj razini uz ostale aktivnosti kojima smo pokrenuli nezaustavljivi val reformskih mjera prema još zdravijoj i održivoj Hrvatskoj za naše građane i pacijente - zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

A.B.