Beroš: "Pokrenuli smo zakonsku proceduru odlaska takozvanih 'robovlasničkih' ugovora u povijest"

ZAGREB - U Nacrtu izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uvode se obvezni aneksi svih ranijih ugovora koji su aktivni, uključujući i onih kada je specijalizacija u tijeku, i onih kada je specijalizacija završila, a ugovor je još aktivan s ciljem izjednačavanja njihovih obveza prema zdravstvenoj ustanovi. Još jedna važna izmjena je trošak specijalizacije u koji ulazi samo stvarni trošak edukacije bez troška rada. Da je riječ o značajnom iskoraku govori usporedba visine penala koja su prije iznosili 50.000 eura, dok je je sadašnji prijedlog u e-Savjetovanju 7.000 eura. 

- Važno je naglasiti da su navedene izmjene samo početak i dio novog modela upravljanja ljudskim potencijalima u zdravstvenom sustavu. U ovom trenutku radi se analiza donošenja mogućih mjera stimulacije za specijaliste koji ostaju u radnom odnosu za cijelo vrijeme ugovorene obveze rada  i duže. Nadalje, predloženom reformom sustava plaća, u travnju ove godine podignut će se plaća specijalizanata u odnosu na postojeću plaću za gotovo 12 posto, a u odnosu na 2016. godinu za čak 60 posto. Kada sagledamo širu sliku, ova Vlada povećala je plaće specijalizantima za 43 posto u razdoblju od 2016. do 2023. godine što je jasan pokazatelj da su nam budući, kao i postojeći liječnici, važan orijentir u daljnjoj reformi zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu - istaknuo je ministar zdravstva dr. Vili Beroš

U Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u e-Savjetovanju ostaje mehanizam prelazaka specijalizanata odnosno specijalista u drugu zdravstvenu ustanovu bez troškova svoje specijalizacije ako uz suglasnost jednog i drugog poslodavca i Ministarstva zdravstva ostaju u sustavu javnog zdravstva. 

- U kontekstu postojećeg trenda odlijeva kadrova u veće zdravstvene ustanove kao i u privatni sektor, određena ugovorna obveza je nužna jer u suprotnom narušavamo temelje dostupnosti zdravstvene zaštite u manjim sredinama da ne govorim o ulaganju države u specijaliste od kojih  sve više kadrovski profitiraju privatne zdravstvene ustanove. Kao ministar zdravstva ne želim biti zapamćen kao grobar javnog zdravstvenog sustava! Stoga se i nadalje borim za interese naših pacijenata kao i daljnji tijek sveobuhvatne reforme javnog zdravstvenog sustava, bez obzira na pokušaj politiziranja zdravstva od strane pojedinaca koji se očigledno vode nekim drugim interesima - zaključuje Beroš.

D.G.