Berbu maslina obilježila tragedija, ali tada su odlučili - ulje će biti zlatno!

BOL - Nevjerojatan osjećaj, kaže Ivan Pfeiffer čiji je MI Olive, brend koji je stvarao s preminulom suprugom i njezinim ocem, osvojio zlato na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju maslinova ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Ivana Pfeiffera donijelo je Hrvatskoj još jednu zlatnu medalju na najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju u New Yorku, NYIOOC. Ovaj, inače rodom Slavonac, koji je Vinkovce prije 20 godina zamijenio otokom Bračom, prvi se put odvažio, poslao ulje na natjecanje i osvojio - zlato.

- Nevjerojatan osjećaj - kaže, otkrivajući da je berbu maslina lani obilježila velika tragedija. Preminula mu je supruga Magdalena s kojom je, uz njezina oca Nikolu Bodlovića, i stvarao brend MI Olive. Upravo MI označava inicijale njihova imena - Magdalena i Ivan.

- Rekla nam je vi odite u berbu, ulje mora biti kvalitetno, mora se čuti za njega, a ja ću doći. Nažalost, nije se vratila iz bolnice - shrvan je Ivan kojemu se supruga razboljela i završila u bolnici u Zagrebu, a već drugi dan berbe nazvali su ga i javili najgoru moguću vijest. Tada su on i otac joj odlučili da će ulje proizvedeno od tih maslina osvojiti zlato. I uspjeli su.

Zaljubio se dvostruko

Uzgajaju oko 280 stabala sorte levantinka. Punac je prije uzgajao oblicu, ali ju je pomalo micao i zamijenio s ovom, kako je nazivaju, sortom koja redovito i obilato rađa.

Maslinik koji je smješten između planina i mora u Bolu, blizu je Zlatnog Rata i pod sustavom navodnjavanja kap na kap što im se pokazalo odličnim, piše Agroklub.

- Trudimo se, prekrasan je - naglašava otkrivajući kako se iz ravne Slavonije našao na otoku. Prije 20 godina došao je kao sezonac, zaljubio se i to dvostruko: u predivnu ženu i Brač. Zavolio je masline uz nju i oca joj koji se bavio uzgojem, a s godinama su polako brendirali svoje ulje.

Ističe i da je punac prvi na južnoj strani otoka počeo saditi masline. Kaže i da su mnogi bili skeptični oko toga pa mu se i smijali, no danas je njihov maslinik najstariji na tom dijelu i daje vrhunske plodove. Ujedno podsjeća da je ulje s Brača postalo 33. hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje MI Olive nastaje iz ručno branih maslina prešanih nekoliko sati nakon berbe.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska dosad osvojila 12 zlatnih medalja za maslinovo ulje na prestižnom natjecanju u New Yorku!
Iz dana u dan raste broj hrvatskih maslinovih ulja koja su osvojila zlatnu medalju u New Yorku na prestižnom globalnom natjecanju NYIOOC. Od 27. ožujka do danas hrvatskim uljima je dodijeljeno 12 zlatnih i 1 srebrna medalja. Hoćemo li uspjeti zadržati prošlogodišnje visoko 3. mjesto, saznat ćemo u s…