BENZIN JEFTINIJI, DIZEL SKUPLJI Objavljene nove cijene goriva

U ponoć istječe mjera zamrzavanja cijena goriva, a o daljnjim potezima Vlada je odlučila na telefonskoj sjednici. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u ponedjeljak je, nakon telefonske sjednice Vlade, izvijestio da će cijena litre benzina iduća dva tjedna iznosit 13,02 kuna, odnosno bit će smanjena s trenutnih 13,5 kuna, dok će cijena litre dizela s 13,08 kuna narasti na 13,43 lipe.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o najvišim cijenama naftnih derivata u sljedeća dva tjedna, javlja HRT.

– Ukinuli smo administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene. U protekla dva tjedna došlo je do smanjenja cijena na Mediteranskom tržištu pa će tako od sljedećeg tjedna cijena benzina iznositi 13,02 kuna, što je smanjenje s 13,5 kuna dok će cijena dizela s 13,08 kuna narasti na 13,43 kuna – rekao je Davor Filipović.

Naglasio je da će se izjednačiti cijene na autocestama i izvan autoceste.

– Kad pogledamo trendove, možete vidjeti smanjenja u posljednja dva tjedna. Ono što je važno istaknuti – da ćemo u sljedeća dva tjedna ograničiti cijenu plavog dizela na 9,45 kuna, kao što je to bilo u protekla dva tjedna – rekao je Filipović.

Istaknuo je kako trgovačka marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel i smanjenje trošarina koje je već ranije napravljeno od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel.

– To smanjenje ostaje. Da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena benzina 14,92 kuna. Vodimo računa o standardu hrvatskih građana i našem gospodarstvu i to je on što ćemo nastaviti raditi u budućnosti – naglasio je.

D.G.