Barcelona uvodi potpunu zabranu pušenja na plažama

BARCELONA – Ljudi na plaži u Barceloni više se neće morati boriti s opušcima cigareta ili pasivnim pušenjem od srpnja kada će drugi najveći grad u Španjolskoj zabraniti pušenje na svim svojim plažama, priopćili su u petak iz tog grada.

Odluka je donesena nakon što je u prošlogodišnjem pilot projektu zabranjeno pušenje na četiri od 10 gradskih plaža.

– Plaže na kojima je zabranjeno pušenje ponudit će zdravije zajedničke prostore za život, s manje otpada i poštivat će obranu okoliša – stoji u priopćenju.

Osmišljen je plan, koji je podijeljen u dvije faze zabrane pušenja. U razdoblju od travnja do lipnja provodit će se kampanja informiranja javnosti i podizanja svijesti o prednostima koje plaža bez dima i opušaka ima po životnu sredinu i zdravlje.

Od srpnja će zabrana stupiti na snagu, a njeno provođenje će nadgledati Direkcija za plaže i Agencija za javno zdravlje Barcelone. Vijećnik za ekološku tranziciju Eloi Badia upozorio je da će kazna za pušenje na plažama biti 30 eura.

– Prošle godine nitko nije kažnjen. Svi su to odlično razumjeli i trebalo je samo upozoriti nekog neupućenog pušača da se preseli na šetalište da puši – rekao je on.

Nekoliko španjolskih regija uvelo je zabrane 2020. kako bi suzbilo širenje COVID-19, dok su druge, poput Balearskih otoka, uključujući Mallorcu, već usvojile tu mjeru prije pandemije iz ekoloških razloga.

Kanarski otoci, Andaluzija, Galicija i Valencia slijedili su primjer s djelomičnim ili potpunim zabranama pušenja na svojim plažama.

D.G.