BARANOVIĆ “Samodostatnost u proizvodnji hrane je temelj nacionalnog suvereniteta”

Kako je pandemija utjecala na konzumaciju ribe, ispričao je u emisiji Otvoreno HRT-a kolumnist našeg portala i predsjednik udruge profesionalnih ribara “Ribarska solidarnost” Petar Baranović koji se u emisiju uključio iz Šibenika.

– Moram reći šokantno. Ova pandemija nas je zatekla generalno u jednom vrlo šarenom stanju, sektoru, od onih koji stoje dobro, o kojima je politika vodila računa u proteklih 10, 15 godina pa do stotina ribara, ja bih ih kolokvijalno nazvao OPG-ovi s plave brazde – koji su ionako anemični i slabi u poslovnim problemima ušli u ovu krizu, kazao je Baranović i dodao:

– Sam početak pandemije: šok – zatvorene ribarnice, obezglavljenost  da li ići na ribu, ili ne. Međutim iskomunicirali smo s upravom za ribarstvo, s resornim ministarstvom, dobivali smo relevantne informacije i nekako smo se zadnjih desetak dana prestrojili i čini mi se da se nešto počelo kotrljati i dešavati. A i same mjere koje su donesene mislim da bi mogle prilično amortizirati ovu situaciju – pojašnjava.

– Moram reći i nešto što često ne izlazi iz mojih usta i atipično, jer me ljudi u ribarstvu inače doživljavaju kao velikog kritičara, ali doista ono što je napravila Uprava za ribarstvo i Ministarstvo poljoprivrede zadnjih dana i kako su iskreirali stvari, moram biti pošten da je to u skladu s nekim maksimalnim procjenama što se moglo napraviti. Propusti, što se tiče uvjeta distribucije ribe, ovog trenutka su kombinacija između objektivnih i tragičnih okolnosti u kojima smo se našli svi zajedno kao društvo i možda malo birokratske krutosti i nerazumijevanja stvari. Naglašavam i apeliram da je potrebno napraviti da se hitno prilagodimo situaciji i uza sve maksimume prevencije na tržnicama, osiguramo prostor i za seljaka i ribara, za domaće proizvode – rekao je Baranović.

Što smo naučili u situaciji u kojoj smo se zbog koronavirusa našli?

– Naučili smo, nadam se, da je potrebna promjena paradigme i to tako da riječ ribara i poljoprivrednika bude jača i teža u percepciji politike od bilo kojeg predstavnika trgovačkih lanaca. Što se tiče domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca, u domeni rinfuze voća i povrća, uvjeravam vas jer sam svojedobno te analize radio kao saborski zastupnik, udio naše robe je maksimalno do 30 posto! Jednako je tako i s prisutnosti hrvatske ribe u vitrinama i na policama trgovačkih lanaca. Situacija se DONEKLE mijenja posljednjih godinu-dvije dana, ali još uvijek je, kad je u pitanju proizvod hrvatskog ribara i seljaka, daleko od onoga što je poželjno. Osobno se nadam da ćemo iz ove teške situacije povuć pouku i da ćemo se stvarno potrudit da postanemo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji. Svaki onaj tko misli da ova država može biti bogata i prosperitetna dok uvozi krumpir, salatu, voće, povrće, ribu u konzervama, pored svojih proizvođača i onaj koji misli da mi možemo biti gospodarski jaki dok imamo strašan deficit u prostoru prehrane, dakle jako lošu bilancu u podnosu uvoza i izvoza, taj se gadno vara i ne razumije temeljne stvari u gospodarstvu i politici – kaže Baranović.

– Samodostatnost u proizvodnji hrane je temelj nacionalnog suvereniteta. Hrvatski seljak i hrvatski ribar prije svega i poruka  i apel hrvatskim građanima; radi vlastite sigurnosti i zemlje u kojoj živite, konzumirajte proizvode hrvatskih seljaka i ribara, jer štiteći nas, štitite sebe i kompletnu zajednicu u kojoj živimo – zaključuje.

D.G.