Baranović o tajnom sastanku u Umagu: “Ne može se pred Slovencima skidati gaće, jer je to opasno!”

Tajni sastanak dvoje hrvatskih ministara s odabranim ribarima iz Istre, na kojem se raspravljalo o ukidanju ilegalnih kazni hrvatskim ribarima, od strane slovenske policije, gdje bi zauzvrat Slovencima dozvolili ribolov sve do Umaga, komentirao je naš kolumnist i dobar poznavatelj za pitanja ribarstva te međunarodno pravo mora, Petar Baranović.

Ovo što su napravili neki dan u Umagu je vrlo opasna igra. U međunarodnim sporovima su presedani i dokazana povijesna prava vrlo opasni elementi. Hrvatska strana i službena hrvatska politika dužna je voditi računa o nepovredivosti granica i teritorijalnom suverenitetu RH. Dok god se ne utvrde sporni dijelovi granice na moru između Slovenije i Hrvatske, takvi zakulisni sastanci nisu dobra praksa.

Hrvatska mora ustrajati i inzistirati na definiranju granice, sukladno Međunarodnoj konvenciji o pravu mora iz 1982. godine.

Sve ovo samo može ići u prilog Sloveniji. Sva njihova viđenja stvari i svi njihovi javno iskazani interesi, mogu se temeljiti samo na političkim igrama i na eventualno dogovorenim presedanima. Hrvatsku poziciju štiti međunarodno pravo mora i hrvatski interesi, a oni su puno širi od ribarstva.

Potajno se sastaju s hrvatskim ribarima jer su nestručni, jer ne vidim drugog načina prokomentirati činjenicu da se takve stvari idu dogovarati, u okolnostima u kojima su dogovarane i komentirane.

Slovenija je svoje ambicije postavila na način da pod svaku cijenu dođe do kontakta s međunarodnim vodama Jadrana, jer ona spada u zemlje s tzv. nepovoljnim pomorskim položajem. Prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora i međunarodnom pravu, Slovenija za razliku od Italije i Hrvatske nema kontakta s međunarodnim vodama, nego samo svoj komadić mora. To znači da dionici u raspodjeli prirodnih bogatstava, živih i neživih, u području svojih gospodarskih pojaseva, koji su konačno i proglašeni i svojih epikontinentalnih pojaseva su Republika Italija i Republika Hrvatska. I to je ono što žulja Slovence. Iz tih razloga rade nešto što je politički, i ljudski bezobrazno, odnosno pišu kazne ribarima koji ribare u svojim vodama. Oni vrše zapravo agresiju nad građanima Hrvatske. Ovo se rješava za Bruxelleskim stolom. Ne može EU zatvarati oči nad ovim i prati ruke što jedna članica maltretira drugu članicu. I ne može se praviti da ne postoji neriješeno međugranično pitanje.

Ove globe nemaju nikakvog pravnog temelja, jer ako netko od tih ribara odluči otići u Trst na kavu, može se dogoditi da bude uhićen u Sloveniji i odveden u pritvor. To ne govori u prilog prijateljstvu dviju država.

To svakako neće riješiti nekakvi tajni sastanci s odabranim akterima u nekakvoj istarskoj taverni.

Stvaranje presedana u određivanju granice sa Slovenijom otvara nam vrlo opasnu situaciju s Bosnom i Hercegovinom, jer su pravne okolnosti gotovo identične. Ako bi pristali odrediti granicu sa Slovenijom bez da ona ima uporište u Međunarodnom pravu mora, stvorili bi presedan, vezan uz određivanje granice na moru bivših republika bivše Jugoslavije i otvorili put bosanskoj politici, da nam na području Neuma počnu raditi probleme i da onda, ne bez osnova, definira nekakve pretenzije prema Jadranskom moru, koje ih ne pripadaju – odnosno da traže prolaz ka otvorenom moru.

Ne može se pred Slovencima skidati gaće, jer je to opasno! Tu nema riječi o dobrosusjedskim odnosima i najvišoj razini dobrosusjedske tolerancije. U ozbiljnim državama i ozbiljnim politikama se o suverenitetu ne raspravlja!

Ako postoji obostrana volja da se napravi sporazum i isključivo na temu ribarske suradnje, onda to treba napraviti transparentno i s vrlo jasno supotpisanom definicijom da takav sporazum o ribarstvu neće biti upotrijebljen kao argument u budućem konačnom definiranju međusobne granice na moru.

Petar Baranović

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO: Vučković i Radman tajno dogovarali ribolov za slovenske ribare, sve do Umaga!