Baranović o trajnoj zabrani kočarenja u Jabučkoj kotlini: Radikalne i nepotrebne mjere!

Više od 200 istraživača sa sveučilišta i istraživačkih instituta diljem svijeta potpisalo je apel ‘Spasite Jadran’, kojim traže da se u Jabučkoj kotlini, u međunarodnim vodama središnjeg Jadrana između Italije i Hrvatske, trajno zabrani koćarenje, priopćila je u ponedjeljak nevladina organizacija MedReAct. Međutim, bivši saborski zastupnik i šibenski gradski vijećnik iz redova ‘reformista’ Petar Baranović, koji je i sam vlasnik ribarskog broda, tvrdi da je riječ o radikalnoj paroli koja dolazi od onih koji ne znaju pravo stanje na terenu i nisu nikad sudjelovali u analizama ribljeg fonda u Jabučkoj kotlini, piše ŠibenikIn.

Apel je MedReAct proslijedila sudionicima 41. zasjedanja Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM), koje je u ponedjeljak počelo u Budvi u Crnoj Gori, a u njemu se ističe da je Jabučka kotlina u središnjem Jadranu stanište ‘rijetkih zajednica poput fosilnih koralja, kamenica i šume prastarih koralja, priznatih kao osjetljivi morski ekosustavi i bitna staništa riba’.

‘Jabučka kotlina je, također, i važno mrijestilište za neke od najvrjednijih zaliha komercijalnih riba na Mediteranu, uključujući i oslića, škampa, bijelog muzgavca i grdobinu,” naglašava se u apelu.
Potpisnici apela upozoravaju da koćarenje razara bentoske morske ekosustave, uništava morske živote i ključna staništa na njihovim putanjama modificirajući morsko dno, te iscrpljujući zalihe riba i beskralježnjaka’, tvrde u MedRe Actu.

Baranović smatra da takve radikalne mjere nisu ni izbliza potrebne.

– Prije mjesec i pol dana hrvatska i talijanska Vlada našle su konsenzus da se veliki dio Jabučke kotline zatvori za koćarenje na tri godine. Riječ je o području u međunarodnom moru i dijelu talijanskog gospodarskog pojasa. Nakon te tri godine ide se s analizama rezultata i tek se onda mogu poduzeti neke mjere, a ne da se izbacuju parole kao u toj organizaciji. I to od ljudi od kojih većina kod Jabuke nikad nije ni bila. Ne zanima me mišljenje nekog koji se ribarstvom bavio u Meksičkom zaljevu, a ni oni iz Bruxellesa, europska politika o ribarenju je najgora od svih. Analizom ribljeg fonda kod Jabuke bavim se još od studenstkih dana, sad i praktično, pa dobro znam o čemu govorim – kaže Baranović, kojeg smo uhvatil na povratku s mora u Šibenik.

Jabuka / Photo: Morski.hr

Kaže i da se riblji fond Jabučke kotline polako oporavlja.

– Jedan dio kotline bio je zatvoren za ribarstvo na neko vrijeme i ovih godina, i odmah se osjetio oporavak škampi, koje su uz oslića najviše stradale prekomjernim izlovom. Optimist sam zbog ovih mjera koje smo donijeli zajedno s Talijanima. Tu je i program ‘scrapinga’, gdje se ribari stimuliraju za odlazak u rezalište sa svojim brodovima, što će smanjit flotu. Na kraju krajeva, kad bi zatvorili cijelu Jabučku kotlinu za koćarenje, to bi značilo financijsku propast za tisuću hrvatskih obitelji. Ti s radikalnim idejama o tome ne razmišljaju, samo izbacuju parole – smatra bivši saborski zastupnik.

Rasprava o Jabučkoj kotlini na skupu u Budvi na rasporedu je u utorak.

ŠibenikIn