Banožić Upravi Brodosplita: "Izjasnite se, možete li dovršiti brodove Obalne straže?"

Ministra obrane Mario Banožić pozvao je u utorak Upravu Brodosplita da se izjasni može li završi gradnju brodova Obalne straže za potrebe Hrvatske ratne mornarice, a ako to nije u mogućnosti onda će se ti brodi graditi u drugoj tvrtki.

- Sada je na potezu Uprava Brodosplita da kaže može li završiti gradnju brodova ili ne, sukladno ugovoru i dodacima ugovora koji su potpisani, izjavio je ministar Banožić novinarima u Hotelu la Meridien Lav u Podstrani gdje sudjeluje na Plenarnoj sjednici Europskih obalnih straža (ECGFF).

- Ako Brodosplit ne može završiti gradnju tih brodova za HRM, to će učiniti neka druga tvrtka, dodao je.

- Situacija s gradnjom brodova obalne straže traje osam godina i mi tu priču želimo završiti, naglasio je ministar obrane.

Na pitanje novinara što ako Brodosplit ne može završiti gradnju tih brodova, hoće li se to učiniti u nekoj domaćoj tvrtki ili inozemstvu, Banožić je kazao da je to "teško reći u ovom trenutku.".

Foto: MORH / T. Brandt

- Treba prije sveg napraviti analizu što je do sada napravljeno i u koju su sad fazi, odnosno što je temeljem projekta potrebno završiti na svakom brodu; nakon roga može se razgovarati tko bi to mogao učiniti, dodao je.

U zakonskim odredbama stoji da ako tvrtka završi u poteškoćama neka se ti brodovi predaju.

- Mi ćemo ih završiti dalje. Ono što je sigurno, ako ne mogu završiti te brodove mi imamo pravo te brodove završiti negdje drugo, poručio je Banožić.

Na novinarsku opasku kako u Brodosplitu kažu da ne mogu nastaviti proizvodnju bez dodatnih više od 100 milijuna kuna i upit je li to pat pozicija za nastavak gradnje brodova Obalne straže, Banožić je odgovorio niječno.

- Nije to pat pozicija, to je pozicija koja ima vrlo jednostavan izlaz, on proizlazi iz Zakona o obveznim odnosima Ugovora o gradnji te dodataka (aneksa) ugovora, koji jasno kaže - ako ne može završiti idemo dalje, istaknuo je Banožić.

Podsjetio je da je Ugovor klasificiran, riječ je o gradnji vojnih, ratnih brodova, to je i određena poslovna tajna.

- Ja ne mogu sada iznositi detalje ugovora, a to ostavlja prostor za razne špekulacije u medijima kakvim svjedočimo u posljednjih nekoliko dana. Brodovi su vlasništvo Republike Hrvatske i oni će biti završeni ili u Brodosplitu ili u nekoj drugoj tvrtki, ponovio je novinarima ministar.

Izrazio je žaljenje što pojedini mediji iznose neistinite podatke u vezi s gradnjom brodova za HRM i zbunjuju javnost.

Riječ je o ratnim brodovima što temeljem pomorskog zakona i temeljem članka 5. stavak 59. jasno govori o upisniku ratnih brodova, dakle brodovi su vlasništvo Republike Hrvatske, poručio je ministar obrane Banožić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Novi brodovi HRM-a u izgradnji nisu vlasništvo RH, već Brodosplita!
Ministar obrane Mario Banožić nekidan je javno izjavio, a mediji prenijeli: “Ophodni brodovi za HRM vlasništvo su Republike Hrvatske. Upisani su u registar hrvatskih brodova i na taj način su vlasništvo RH. Tu smo sigurni. Ako ih ‘Brodosplit’ ne dovrši, netko drugi će.” Spominjući registar hrvatski…