Bankrotiralo norveško brodogradilište koje je preuzeo Tomislav Debeljak

Norveško brodogradilište Kleven Verft, koje je u ožujku ove godine preuzela DIV Grupa Tomislava Debeljaka, danas će podnijeti zahtjev za stečajnim postupkom.

Stečaj uključuje Kleven Verft AS i dvije podružnice: Kleven Maritime Contra AS i Kleven Maritime Technology AS, piše The Norwegian Standard.

– Naša glavna ambicija bila je razvoj Klevena, stoga nam je vrlo žao što nismo pronašli rješenje za ovu tešku situaciju – izjavio je u priopćenju za medije Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Kleven Verfta, prenosi Index.

Svi zaposlenici za sada će i dalje obavljati svoje redovne dužnosti jer ih pokriva vladina garancija plaća.

– Usko surađujemo s povjerenstvom kako bismo vidjeli mogu li se plaće brže isplatiti – rekao je Debeljak.

U priopćenju brodogradilišta stoji da su vjerovnici prošloga tjedna odlučili raskinuti ugovore o kreditu i zatvoriti bankovne račune tvrtke.

Optimizam tijekom preuzimanja brodogradilišta

Podsjetimo, DIV Grupa Tomislava Debeljaka postigla je krajem siječnja ove godine dogovor s norveškim brodarom Hurtigrutenom o preuzimanju norveškog brodogradilišta Kleven Verft.

DIV grupa je priopćila kako je pandemija uzrokovala vrlo zahtjevno tržište, ali da su već prije postojali financijski izazovi povezani s postojećim ugovorima.

Tomislav Debeljak je kazao kako će njegova kompanija i dalje pokušavati riješiti situaciju te da je pokrenula neovisnu istragu kako bi se utvrdile sve činjenice.

Prema časopisu Sunnmørsposten, stečaj će utjecati na živote oko 400 zaposlenika.

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: DIV Brodogradnja gradi rezidencijalnu jahtu NJORD – Najveću luksuznu jahtu na svijetu!
Ministar Horvat DIV Grupi dodijelio 120 milijuna kuna za Centar kompetencija brodograđevne industrije