Hrvatsko veslanje na Balkan Rowing Championships u Hrvatsko veslanje Višegradu

VIŠEGRAD - Ove, 2022. godine, nakon više od 3 desetljeća, hrvatske veslačice i njihovi kolege veslači nazočni su na tako eminentnom natjecanju kao što je Balkan Rowing Championships. Nekad se nastupalo u sastavu reprezentacije bivše države, a ovih dana pod stijegom Hrvatske.

Ovogodišnje natjecanje održava se u Višegradu, drugog vikenda u rujnu, a na njega je u grad poznat po ćupriji (mostu) iz romana "Na Drini ćuprija" Ive Andrića doputovala skupina koju čini 30-ak veslačica i veslača, te njihovi treneri i članovi vodstva.

Sam put od Zagreba preko Slavonskog i Bosanskog Broda, Tuzle, i Sarajeva do Višegrada, dug 500 kilometara ili nešto više od 11 sati vožnje (sjajnim) autobusom po ne baš sjajnim BiH cestama, protekao je u veselom ozračju uz šale, zadirkivanja i pjesme poput "Nitko mi neće ovaj dan pokvarit". Iz Zagreba se pošlo oko 8 sati, a u Višegrad se stiglo nešto iza 19 sati gdje su cure i momci smješteni u čuvenom "Andrić- gradu", osmišljenom i financiranom od strane Emira Kusturice, inače velikog ljubitelja veslanja,

Među spomenutih 30-ak veslačica i veslača svoje mjesto u izbornoj vrsti zaslužio je krkaš Nikola Knežić i to u disciplini dvojac na pariće za mlađe juniore zajedno s kolegom Petrom Simone iz Rijeke (VK "Jadran"). Posadu vodi Milan Radečić trener VK "Krka" koji je zadovoljan radom momaka ohrabrenih međusobnom sinergijom i dobrim izdanjima na pripremama obavljenim u Zagrebu, pa onda i uvjerljivom pobjedom na međunarodnoj regati u Mariboru. Spomenimo da nam je žao što je NIkola jedini od veslača iz Dalmacije u Višegradskoj ekspediciji, svi ostali (i ostale) su iz klubova s kontinenta, te Istre i Rijeke.

Foto: Nives Crnogaća

Petak je iskorišten za trening i upoznavanje sa stazom, obilazak Višegrada i fotografiranje nadomak čuvene Ćuprije Mehmed-paše Sokolovića, te nazočnost na svečanom otvaranju BRCh.

Za konkurente u svojoj disciplini "naša"  posada ima mladiće iz BiH, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Srbije i Turske. Subota će im biti zahtjevan dan jer se, na mirnoj vodi rijeke Drine i kvalifikacije i finala održavaju u razmaku od samo nekoliko sati. Kad već spominjemo mirnu vodu Drine spomenimo da će hidroelektrane koje se nalaze uzvodno i nizvodno od veslačke staze zaustaviti svoj rad dok traje Natjecanje!

Nikoli i Petru, kao i svim ostalim našim posadama poželimo sreću, a o plasmanima ćemo već izvijestiti!

Srdačan pozdrav uz geslo: "Svaki dan nešto za Krku!"

Dražen Crnogaća