Balansiranje podvodne puške

Balansiranje podvodne puške za neke je ribolovce jedna od najbitnijih stavki, a današnje podvodne puške i rolleri se poprilično jednostavno balansiraju.

Problem koji se javlja kod drvenih trupaca za razliku od aluminija i karbona je upravo u mogućnosti težih ili lakših setupova kada trebamo dodati ili maknuti olova. Klasične drvene puške mogu imati od dva do četiri gavona za olova, a osobno smatram kako su tri sasvim dovoljna.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

Na klasičnim sistemima sa dvije i tri gume dovoljno će biti dodati olovo u prednjem gavonu ili pak maknuti dio olova za teži ili pak lakši harpun, za što je potrebno skinuti samo jedan šaraf. U zadnjem djelu ispod mulinela imamo također gavon sa olovom koji u najčešćem slučaju mičemo ili dodajemo ovisno da li imamo kameru s nosačem na pušci.

Gavon ispod mulinela bi mogao u prosjeku na manjim puškama imati do 60 g, na srednjim 100-tinjak dok na većim i do 150 g olova.

Velike oceanske puške mogu imati i setup s puno težim i dužim harpunima sa slip tipom ali su najčešče armane bez mulinela pa se može predvidjeti karbonska pločica za pokrivanje potrebnih olovnih umetaka.

Takva puška zna biti u rukama ribolovca cijeli dan i ista bi trebala biti balansirana na način da lagano tone bez da umara ruku ribolovca.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

Kod rollera i duplih rollera dobro je ojačati ručku u karbonu i urezati čim pliće gavon za 30-40 grama olova kako bi imali mogućnost montaže inox nosača kamere, kameru te veliki mulinel sa primjerice 150 metara konopa i debeli harpun do 9 mm.

Plovnost ovisi i o samom drvu od kojeg smo izradili roller. Ako ima više okumea, tika ili mahagonija koji su materijali s nešto manjom plovnosti, tri gavona su nam sasvim dovoljna. Takvu pušku najlakše ćemo balansirati upravo dodavanjem nešto više olova ispod ručke pa ispod mulinela i naknadno u prednjem djelu.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

Kako je balans za svakog ribolovca i tehniku malo drugačiji stvar je vrlo osobna. Meni je na malim puškama i rollerima teži prednji kraj dok je na većim rollerima blago lakši prednji kraj. Na srednjim puškama dodajem i postavim olova koliko mi treba ovisno o dubini i valovima.

Pretpostavljam da većina ribolovaca ne mijenja često setup pa će standardno balansiranje biti dovoljno.

Imajmo u vidu da je prednost drvene puške upravo balans i njena šasija koja može imati bilo kakav oblik kako bi bolje prodirala kroz vodu i bila bolja ovisno o sustavu, odnosno izrađena na svakakav način.

Kao poklopce predlažem inox ili karbonske pločice jer obje imaju veliku trajnost, dok se za olova mogu napraviti kalupi u drvo koji su vrlo jednostavni i učinkoviti.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

David Počekaj; Granda sub – Gorgonija