Bagerom rušio zid kuće koje više nije vlasnik

PAKOŠTANE - Okrivljenik je negirao počinjenje kaznenog djela navodeći da "ne bi srušio samo svoj zid, nego i svoju kuću jer je to njegovo vlasništvo". Osim toga, uvjeravao je sud da je toga dana bio u ribolovu.

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je 70-ogodišnjak koji se povezuje s događajem koji se dogodio 21. listopada 2015. oko 17 sati u Pakoštanima.

Nezadovoljan što je Nijemac doveden u posjed kuće koja je ranije bila u njegovom vlasništvu, 70-ogodišnjak je nepoznatoj osobi naredio da bagerom sruši južni dio betonskog ogradnog zida u dužini od 8 metara, betonski stup dužine 60 cm i metalna dvorišna vrata dužine 3 metra.

Prema svjedočenju vlasnika i njegove partnerice, pokazivao je vozaču bagera kako treba srušiti zid, ali su se obojica udaljili s mjesta događaja kada su shvatili da ih netko gleda.

Okrivljenik je na sudu negirao počinjenje kaznenog djela navodeći da "ne bi srušio samo svoj zid, nego i svoju kuću jer je to njegovo vlasništvo". U svojoj obrani spomenuo je i složene obiteljske odnose te uvjeravao sud da je tog dana bio u ribolovu, prenosi 057info.

Tvrdio je i da mu je u bageru bio sin, koji je slučajno “ostrugao” zid. Ovu verziju događaja podržao je i sin okrivljenika, no sud je njegov iskaz ocijenio neistinitim, kao i tvrdnje ostalih članova obitelji koji su svjedočili u korist 70-ogodišnjaka, među ostalim spominjali su i crveni bager.

Na fotografijama koje je snimila partnerica stradalog, jasno se vidjelo da je bager žute boje, a da su oštećenja na zidu tolika da se sigurno ne radi o slučajnosti. Vozač bagera ostao je neidentificiran, no sudu je bilo jasno da iza svega stoji 70-ogodišnjak.

- Okrivljenik u svojoj obrani, unatoč činjenici da je oštećeni pravomoćno uknjižen na spornu česticu i nekretninu te da je sudskim putem uveden u posjed te nekretnine, i dalje tvrdi da se radi o njegovoj kući i zemljištu, a ni na saslušanju se ne libi reći da bi srušio kuću njemačkog stradalnika, da se bojao samog sebe, da nije ušao u tu kuću jer nije znao kako se ponašati, a što govori to o njegovom motivu za rušenje spornog zida, jer očito ni dan danas ne prihvaća da je nekretnina u vlasništvu oštećenika - stoji u obrazloženju presude Općinskog suda u Zadru, kojom je 70-ogodišnjak osuđen na šest mjeseci zatvora.

Međutim, kazna neće biti izvršena ako u roku kušnje od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Također, 70-ogodišnjaku je naloženo da oštećeniku naknadi nastalu štetu koja iznosi nešto više od 15.000 kuna.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Svađa zbog pogleda na dvorište
Prije tri godine Ante je kupio kuću čiji prozori gledaju na susjedovo dvorište zbog čega je potom došlo do nesuglasica. Susjed je ceradom zatvorio pogled, a Anti život zagorčava i kravljm balegom. Ante Janko je prije tri godine u Valturi kupio staru kuću čiji prozori gledaju na susjedovo