Bačeni omot sladoleda i dječja narukvica gotovo ubili ugroženu kornjaču

Iako se neodgovornim pojedincima čini da jedna sitnica u moru neće napraviti problem, stručnjaci iz oporavilišta za morske kornjače u Puli primjerom su potvrdili suprotno. Naime jedan običan omot od sladoleda i jedna plastična dječja narukvica gotovo su ubili ugroženu morsku kornjaču.

– Jučer smo u našem centralnom bazenu uočili razloge problema regulacije plovnosti morske kornjače Luke-Amadea! Omot sladoleda i dječja plastična narukvica!!! Budući da većinu vremena jedinka provodi još uvijek pri površini, smatramo da se u njegovom probavilu nalazi još neka količina otpada.

Poznato je da morske kornjače konzumiraju plutajući plastični otpad (prozirne plastične vrećice i sl.) koji izgledom podsjeća na njihovu hranu (npr. meduze) te da veća količina plastike unutar probavila uzrokuje začepljenje crijeva i smrt, manja količina izaziva smetnje prilikom hranjenja ali i regulacije plovnosti što dugoročno izaziva uginuće jedinke – kazali su iz Aquariuma Pula.

Koliko god bili svjesni svega ovoga, edukaciju treba primjenjivati i prema najmlađima. Svi zajedno jednom zauvijek moramo naučiti da more nije kanta za smeće i da otpad, pogotovo onaj plastični bacanjem ne nestaje.

D.G.