VELIČANSTVENE LIGNJE „Baby boom“ u Pomorskoj školi Split

SPLIT - Iz Pomorske škole u Splitu stigla nam je lijepa vijest. Javnosti već dobro poznata najbolja srednjoškolska eko grupa u RH je postigla novi, ovaj put znanstveni uspjeh. Jedinstven idejom te izradom „inkubator“ eko grupe „Zdravo more“ proradio je tijekom siječnja i učenicima ribarsko-nautičkog smjera omogućio istraživanje „baby booma“ u pokretnom laboratoriju same učionice. 

Projekt eko grupe nastao je iz razloga što šira javnost, ali i pojedini stariji splitski ribolovci s kojima su pričali na jednoj lovnoj lokaciji ne znaju što se nalazi u morskim želatinoznim „prstima“, a koji po konopima, algama, mrežama itd. većinom lelujaju u zimskom periodu. Osim u školske edukativne svrhe cilj projekta je javnosti otkriti „ključ života“ bijelih (novijih), žućkastih i „snježno raspršenih“ razigranih morskih svežnjeva i svakom pojedincu ukazati na važnost njihovog očuvanja. 

0:00
/2:42

Kroz video eko grupe „Zdravo more“ sadašnji i budući ekolozi mora te zaljubljenici u morski svijet mogu otkrit čaroban „mini“ svijet svima poznate gurmanske delicije. 

Veličanstvene lignje! 

Po prvi put su i sami učenici imali priliku „zaviriti“ u unutrašnjost jaja, istražiti anatomiju izvaljene lignjice (veličine do 5 mm), a kako bi i iskustveno spoznali njezinu „borbu“ za opstanak u prirodi. U jednom snopu mogu biti tisuće novih jedinki (jedna jajna traka u sebi može imati stotinjak jaja). Međutim, nakon izvaljivanja i tijekom rasta jako malo ovih prekrasnih glavonožaca preživi jer su hrana drugim morskim organizmima. 

Dok uživate u kadrovima planktonskog izgleda žive lignje; njenom plaštu, kromatoforama, lijevku, krupnim očima, crnilu, krakovima, otkucajima srca itd. učenici s profesoricom ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijanom De Marchi (mentoricom grupe) se nadaju da ste zahvalni za svaku lignju na vašem tanjuru te da  iz neznanja ubuduće neće uništavati lignjine jajne trake!

D.G.