Autocesta Križišće-Žuta Lokva, projekt vrijedan 300 milijuna eura, omogućit će puni jadransko-jonski cestovni koridor

Novi Vinodolski ima dugu i bogatu povijest koja je važna, ne samo za taj kraj, nego i za cijeli hrvatski narod. Grad je u posljednjih tridesetak godina, učinio velike iskorake na poboljšanju kvalitete života svih ljudi koji žive na prostoru Novog Vinodolskog kao i na gostoprimstvu brojnim turistima koji ga izabiru kao destinaciju za svoj odmor.

Predsjednik Vlade, Plenković uoči svečane sjednice Gradskog vijeća Novog Vinodolskog, čestitao je svima Dan grada i obljetnicu Vinodolskog zakonika.

Osvrnuo se na infrastrukturne projekte, a izdvojio je gradsku obilaznicu te odluku o izgradnji autoceste Križišće - Žuta Lokva koja će upotpuniti mrežu hrvatskih autocesta.

- Projekt vrijedan 300 milijuna eura koji će bolje povezati Rijeku i Split i na taj način omogućiti pravi, puni jadransko-jonski cestovni koridor - ocijenio je.

Ulaganjem u LGN terminal na Krku Hrvatska konkurira kao energetsko čvorište ovog dijela Europe

Naveo je i Državnu cestu 403, drugu cijev tunela Učka te ulaganja u riječku luku.

- Pozicioniranjem na četiri prometna koridora te ulaganjem u LNG terminal na Krku, Hrvatska konkurira kao energetsko čvorište ovog dijela Europe - poručio je Plenković, dodavši da je Primorsko-goranska županija jedna od županija koja predstavlja gospodarsku žilu kucavicu Hrvatske.

Osvrnuo se na trenutačne okolnosti, kazavši da smo u vremenu velikih globalnih izazova zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku, a 2024. je izborna godina za više od pola čovječanstva.

Podsjetio je na ostvarenje hrvatskih strateških ciljeva koji su se dogodili u trenucima kada smo izašli iz nekoliko isprepletenih kriza.

Naveo je da je prošle godine izdano 172 tisuće dozvola za rad strancima koji uglavnom rade u građevinskom sektoru, no velik dio ih je zaposlen i u turizmu i ugostiteljstvu.

Osvrnuo se i na četiri prioritetne teme koje će odrediti našu budućnost: demografsku revitalizaciju, dekarbonizaciju, digitalizaciju i obrazovanje.

- Kada to ostvarimo, vjerujem da ćemo doseći najbitniji element hrvatskoga društva u budućnosti, a to je povećanje društvenoga optimizma - kazao je na kraju obraćanja.

I.B.