Australska policija zaplijenila 195 milijuna dolara kokaina na Maerskovom kontejnerskom brodu

Australske vlasti zaplijenile su 700 kilograma kokaina iz kontejnera na Maerskovom brodu u Sydneyu, što je, bizarno, doprinijelo već ionako rastućoj nestašici kokaina u istočnoj Australiji.

Pripadnici Australske granične službe (ABF) otkrili su drogu na brodu još 22. srpnja 2022. i to tijekom inspekcije kontejnera na kontejnerskom brodu Maersk Inverness, koji je pristao dan ranije, piše The Maritime Executive.

Pošiljka je bila zapakirana u 28 vrećica od trapera unutar transportnog kontejnera označenog kao "proizvodi od drveta". Svaka torba je sadržavala 25 kilograma kokaina, a svaka 'cigla' kokaina nosila je naziv nekog poznatog brenda kao što su neki lanci trgovine hranom, pa čak i "Netflix". ABF procjenjuje vrijednost pošiljke na oko 195 milijuna dolara (USD).

Nakon inspekcije, Invernessu je dopušten nastavak  putovanja i isplovljavanje. AFP-ov inspektor Luke Wilson rekao je da se kontejnerski brod zaustavio u lukama Srednje i Južne Amerike prije nego što je krenuo prema Australiji.

- Zapljena ove količine droge značajan je udarac kriminalnim skupinama koje su izgubile veliki dio zarade - rekao je Wilson.

Australija je oduvijek imala visoke ulične cijene kokaina, čija vrijednost je još skočila tijekom pandemije. Nedavno se kretala oko 220-280 dolara po gramu - daleko više od 3-4 dolara koja se plaćaju u Kolumbiji, ili čak cjenovnog raspona od 80-120 dolara koji se nalazi u Sjedinjenim Državama. Ovo je unosna prilika za krijumčarske skupine. Australija naime, ima više korisnika kokaina po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svijetu, s najvećom koncentracijom u Sydneyu, a godišnje konzumiraju procijenjenih 5,5 tona droge.

Australska savezna policija još uvijek traga za kriminalnom skupinom koja stoji iza pošiljke od 700 kilograma zaplijenjenog kokaina na brodu Maersk Inverness.

I.G.