Australija će Novozelanđanima omogućiti izravno državljanstvo

Australija je u subotu najavila izravan put do državljanstva za Novozelanđane koji žive u toj zemlji, promijenivši tako kontroverzna vizna pravila dan prije posjeta novozelandskog premijera Chrisa Hipkinsa.

Hipkins, koji bi u nedjelju trebao posjetiti glavni grad države Queensland Brisbane, pozdravio je taj potez kao "najveće poboljšanje prava Novozelanđana koji žive u Australiji u generaciji", prenosi Reuters.

Promjene, koje su stupile na snagu od srpnja, značile su da bi građani Novog Zelanda koji žive u Australiji četiri ili više godina mogli podnijeti zahtjev za državljanstvo, a da ne moraju najprije postati stalni stanovnici, rekao je australski premijer Anthony Albanese u priopćenju.

- Znamo da su mnogi Novozelanđani ovdje s vizom posebne kategorije dok podižu obitelji, rade i grade svoje živote u Australiji. Stoga sam ponosan što mogu ponuditi pogodnosti koje pruža državljanstvo - dodao je Albanese.

Novi Zeland već dugo vodi kampanju za promjene otkako su 2001. izmijenjena pravila o vizama, što je Novozelanđanima u Australiji otežalo dobivanje državljanstva.

Reforma bi više uskladila prava Novozelanđana s pravima australskih iseljenika koji žive na Novom Zelandu, priopćila je australska laburistička vlada.

U Australiji živi oko 670.000 novozelandskih državljana, dok na Novom Zelandu ima oko 70.000 Australaca, prema australskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine.

Australska ministrica unutarnjih poslova Clare O'Neil odbacila je mogućnost proširenja promjena na druge migrantske skupine, rekavši da je to "poseban aranžman s Novim Zelandom".

D.G.