Argentinci od sad mogu ući u trag brodovima na koje su se ukrcavali njihovi hrvatski preci

Centar za latinoameričke migracijske studije razvio je internetsku tražilicu koja omogućuje “hrvatskim” Argentincima da u samo tri koraka saznaju na koji datum i kojim brodom su njihovi hrvatski preci kročili na argentinsko tlo.

Samo uz prezime, ime i validaciju Captcha koda moguće je pristupiti datumu dolaska svakog od imigranata koji su u Argentinu stigli između 1800. i 1960. godine, prenosi infobae.com. Također će se moći saznati i kojim su brodom putovali hrvatski preci i u koju su luku na argentinskoj obali stigli.

Sve je to sad moguće zahvaljujući internetskoj tražilici Centra za latinoameričke migracijske studije (Cemla) koja također omogućuje i da se sazna koje su zvanje ili zanimanje imali ti hrvatski preci i odakle su u tom trenutku u Europi otišli. Ova mogućnost poznavanja povijesti svake obitelji koja je pristigla u zemlju, rezultat je jedne od najvažnijih zadaća koje provodi organizacija, zbog svog značenja i opsega.

Cemlu je osnovao Luigi Favero, 28. prosinca 1985., čemu je prethodila Prva konferencija o imigraciji i identitetu, održana u kolovozu te godine, i objavljivanjem početnog broja Latinoameričkih migracijskih studija, prvog akademskog časopisa posvećenog isključivo pitanju migracija na potkontinentu.

Također postoji važan dokumentacijski centar, specijaliziran za nacionalne i strane migracije iz Argentine, koji ima za cilj čuvati evidenciju ulaska u zemlju za svaku od svojih luka, a slovi za prvu specijaliziranu knjižnicu posvećenu isključivo migracijama iz Argentine. Trenutno broji više od četiri tisuće svezaka knjiga i serijskih publikacija.

Krajem 19. stoljeća i tijekom prvih desetljeća 20. stoljeća dogodio se veliki val doseljavanja naroda Europe u Argentinu. Pristigli su uglavnom iz Italije i Španjolske, ali su, između ostalih, stigli i Ukrajinci, Poljaci, Rusi, Hrvati, Francuzi, Nijemci, Šveđani, Irci.

Prema podacima Sveučilišta Tres de Febrero i knjizi Susane Novick “Migracijske politike u Argentini”, između 1880. i 1915. godine više od 1.500.000 Europljana stiglo je na argentinsko tlo.

Pretraživanje je vrlo jednostavno i ima samo tri koraka: Najprije se unese poveznicu i napiše se prezime i ime bake i djeda, prabake i djeda ili rodbine koji su stigli u Argentinu između 1800. i 1960. godine, potvrdi se Captcha kod i to je to, piše Total Croatia News.

Među svojim prvim zadaćama, Cemla je započela očuvanje i dokumentiranje izvora imigracije u Argentini, a posebno talijanske imigracije u Argentini, Urugvaju i Čileu.

S istom željom za očuvanjem povijesti održavala je posebne kongrese i konferencije na kojima su sudjelovali stručnjaci iz raznih disciplina iz Argentine i Latinske Amerike.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pretražujući ove liste putnika, možete pronaći svoje pretke na putu za Ameriku