APSURD Vlasnici su najstarijih maslina na Mediteranu, ali nisu vlasnici zemlje na kojima su ta stabla

PAG – Paradoks na Pagu zbog kojega mještani tuže državu. Maslinari Luna imaju najstarije masline na Mediteranu ali nisu vlasnici zemlje na kojoj su ta stabla zasađena. U vlasnički list upisala se država, pa praktički proizvode nelegalno ulje.

Paški maslinari su zato odlučili pravdu potražiti na sudu. Naime, stablo je u vlasništvu onoga čija je zemlja, pravilo je to koje vrijedi svugdje osim u Lunu na otoku Pagu. Osnivač udruge lunjskih maslinara, Želimir Badurina ističe: “Mi maslinari smo na ovom području koje se proteže na oko 100-ak hektara, trenutno nelegalni maslinari. Mi u zemljišnim knjigama imamo vlasništvo plodovitih stabala, međutim nismo vlasnici zemlje”.

Na nekadašnje mjesno, pa društveno vlasništvo, ’90-tih se uknjižila Republika Hrvatska. Zato su vlasnici maslina prije 14 godina tužili državu i strpljivo čekaju pravorijek,  javlja RTL.hr.

– Otkud garancija da sutra prostor neće biti urbaniziran i da jednostavno neće biti nekakva izgradnja – pitaju se mještani. Tužbe je podnijelo 85 obitelji koje nasljeđivanje maslina i nemaju kome prijaviti.

Procjenjuje se da je u Lunu oko 80 tisuća samoniklih divljih maslina koje su postale nečije tek cijepljenjem i “pripitomljavanjem” stabala. Svaka obitelj ima svoju oznaku na stablu.

U vrtovima lunjskih maslinika je barem tisuću stabala starijih od tisuću godina. Starost masline se procjenjuje po širini njenog debla koje je široko oko 4 metra.

U Lunu se dakle, zalažu da najveći hrvatski i jedan od najvećih maslinika na Mediteranu postane poljoprivredni park, a vlasnicima stabala da se zemlja, ako ne u vlasništvo, makar da u dugogodišnji zakup.

Nikolina Radić