APSURD NA ZADARSKIM OTOCIMA Stanovnici Rave i Sestrunja preko noći ostali bez zemlje!

RAVA/SESTRUNJ - Nevjerojatna situacija dogodila se na zadarskim otocima. Naime, stanovnici Rave i Sestrunja preko noći su ostali bez zemlje, jer je tamo od nedavno postao važeći katastar iz 1910. godine. A sve je otkriveno potpuno slučajno!

Ružica Šatalić iz Vele Rave nedavno je krenula na Elektru gdje su joj kazali da njezina kuća nije njezina. 

- Na ZZK izvatku veliko iznenađenje - nemamo vlasničkog lista nego imamo 24 ljudi u posjedu - ispričala je za HRT Ružica.

Ona i suprug legalizirali su kuću, ali dvije godine u katastru nisu uskladili svoje stanje nekretnina sa sudskim rješenjem.  

Sličnu priču ima i Damir Simičić iz Male Rave, koji je doslovno do jučer bio vlasnik zemljišta, obiteljske kuće i maslinika za koje čak i prima poticaje Ministarstva poljoprivrede. 

- Imam rješenje da je zgrada ili kuća 1/1 vlasništvo na moju majku i zemljište na kojem je kuća isto 1/1, da bi sada isto to zemljište bilo povećano kao parcela i nema ništa na njoj nego da je Županija upisana - kaže.

Sestrunj - Foto: Boris Kačan

Zdenko Simičić ostao je bez dijela dvorišta na kojemu je također upisana Zadarska županija. Ipak, u šali dodaje, ostavili su mu kokošinjac pa će im za blagdane odnijeti svježa jaja. Ni rektor zadarskoga Sveučilišta nije pošteđen. Nije zadovoljan poslom koji je odradilo Ministarstvo pravosuđa.

- Taj posao je proveden vrlo jednostavno i vrlo loše na način da su informatičari prenijeli samo podatke iz katastra, i to one podatke koji se temelje na katastarskoj izmjeri koja je provedena još za vrijeme Austro-Ugarske - kaže Josip Faričić iz Male Rave.

U Zadarskom općinskom sudu pak kažu da je otvoren tzv. "ispravni postupak" te pozivaju na dostavu prigovora.

- Općinskom sudu u Zadru svoje prijave prijedloga za upise, odnosno svoje prigovore postojećim upisima ili njihovu prvenstvenu redu treba dostaviti do 18. kolovoza 2024., navode.

Tada će, valjda, ova nevjerojatna priča o nemaru biti završena.

D.G.