Apel svim sudionicima u prometu povodom Međunarodnog praznika rada

Aktivnost prometne policije samo je jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnosti u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, savjetujemo vozače.

Tijekom produženog vikenda i Međunarodnog praznika rada, policija će radi smanjenja izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u prometu, provoditi pojačane aktivnosti.

Dio građana iskoristit će vikend za putovanje te se u petak, ali i tijekom cijelog vikenda, može očekivati pojačani intenzitet prometa na zadarskim prometnicama kao i prometnicama koje vode prema turističkim odredištima na obali.

Kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, Policijska uprava zadarska će osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise.

Naglasak će biti na sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.

Savjeti vozačima

Budući da je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnosti u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima se savjetuje sljedeće:

Vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika.
Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama.
Na put krećite odmorni, a ako tijekom vožnje osjetite umor, zaustavite se i odmorite.
Poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti.
Ne konzumirate alkoholna pića ili drogu prije i za vrijeme vožnje
ne koristite mobitel tijekom vožnje.
Koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu.
Pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu.
Bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja.
Pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom.
Prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.

Savjeti vozačima mopeda i motocikla

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni. Također apeliraju da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku.

Kako bi zaštitili svoj život i zdravlje, policija apelira na vozače motocikala i mopeda da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometne nesreće (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Apel svim sudionicima u prometu

- Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, ali i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi predstojeći dani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama - pozivaju iz policije.

I.G.