Apel iz Rijeke: Kritična situacija sa zalihama krvi

RIJEKA – Crveni križ i Klinički bolnički centar Rijeka uputili su javni poziv građanima, davateljima krvi i onima koji će to možda tek postati, da zbog nedostatnih zaliha hitno daruju krv na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. Nedostaje svih krvnih grupa.

Tijekom godine prikupi se oko 190 000 doza krvi, dnevno oko četiristotinjak. No, periodično stanje zaliha zna biti izrazito nisko, kao što je trenutačno u riječkom KBC-u. Kako bi se dragocjena tekućina brže prikupila, Zavod za transfuzijsku medicinu uputio je javni apel dobrovoljnim darivateljima krvi.

– Mi apelu inače pribjegavamo samo u ovako kritičnim situacijama. Jučer smo osvanuli s manje od 200 krvnih pripravaka što je izuzetno nisko, ipak mi opskrbljujemo 3 županije krvlju tako su čak 0+ i AB+, kao najčešće grupe -ispod 50 što je stvarno katastrofa – kazala je za HRT prof. Sanja Balen, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Apelu su se odazvali i novi darivatelji, no i oni koji su krv dali više desetaka puta. Igor Badurina 45 je puta dao krv. Zdravstveni je djelatnik, radi u ortopedskoj bolnici u Lovranu i godinama je dobrovoljni davatelj.

– Krv mogu dati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina koji se dobro osjećaju. Ja bih pritom rekla da je to kratak postupak, samo darivanje traje 8 do 10 minuta, poručila je prof. Balen.

U Hrvatskoj 84% darivatelja su muškarci, 16% žene. Muškarci mogu darivati krv svaka 3 mjeseca, žene svaka 4. U Zavodu se krv može darovati danas do 19 sati, a u petak do 15. Svaka je doza, bez obzira na krvnu grupu, dobrodošla.

Z.G.