APEL IZ MURTERA “Situacija je ozbiljna, o našem ponašanju ovisi radost predstojećih blagdana!”

MURTER – Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov obratio se građanima zbog sve gore epidemiološke slike, koja nije zaobišla ni njegovu općinu, a koja je pak u onom prvom valu epidemije zatvorila Murter u karantenu.

Obraćanje načelnika Tonija Turčinova prenosimo u cijelosti:

“Poštovani žitelji Murtera,

Kao što ste i sami svjedoci, posljednjih dana epidemiološka slika na području Općine Murter Kornati zabrinjavajuća je, te vas u svrhu preventive i pojačanog opreza pozivam na savjesno i odgovorno ponašanje.

Dječji vrtić „Pčelica“ prestao je s radom, a očekujemo i prestanak nastave u osnovnoj školi, te prelazak na online model.
Pogoršanje epidemiološke situacije se manifestira se i kroz slučajeve lokalne transmisije virusa Covid-19 unutar lokalne zajednice, bez da je utjecaj došao s trećih strana, odnosno osoba koje su privremeno u našem mjestu.

Sve to ukazuje na evidentno ignoriranje novih mjera HZJZ i apele koje lokalno paralelno iznosimo, čim izravno činimo ugrozu zdravlja starijih stanovnika, kroničnih bolesnika i svih ostalih osoba koje su u rizičnim skupinama.

Molim vas da ne ignorirate situaciju, misleći da niste podložni baš vi ili vaši bližnji postati dio statistike novooboljelih u Murteru i Hrvatskoj.

Poštujte mjere kako bi izbjegli nagli rast broja zaraženih, posebno one koje se odnose na zabranu okupljanja po kućama, odgovorno ponašanje na radnom mjestu, nosite maske i zadržavajte se što manje u trgovinama i ostalim zatvorenim prostorima, pri tom pazeći na propisan razmak i broj dozvoljenih osoba u trgovini.

Ako primijetite kršenje mjera HZJZ ili nepravilnosti u provođenju istih, obratite se Civilnom stožeru OMK na kontakte u prilogu: (http://www.murter.hr/ustrojstvo/civilna-zastita/o-nama )

Boravite što više na otvorenom prostoru, s osobama iz vašeg kućanstva. Ako osjetite simptome nalik prehladi ili sumnjate da ste bili kontakt zaražene osobe, mjerite temperaturu nekoliko dana, savjetujte se telefonski s našim liječničkim timovima oko vašeg stanja.

Potrudimo se svi zajedno kako bi ostali zdravi, odnosimo se odgovorno i savjesno prema svom i tuđem životu.
Uspijemo li, kao u doba karantene ostati složni, imamo veliku šansu da Božićne blagdane ipak dočekamo na svečaniji način- uz otvorene ugostiteljske objekte, prigodan program za djecu i odrasle na otvorenom i slično.

Situacija je ozbiljna. O našem ponašanju ovisi hoće li nam Covid-19 oduzeti radost predstojećih blagdana ili ne!”, poručio je načelnik Općine Murter Kornati.

Prema izvješću Stožera Šibensko-kninske županije, trenutno je su u županiji 362 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 34 pacijenta, od kojih su 4 na respiratoru. Također u kninskoj bolnice se liječi 11 pacijenata oboljelih od Covid-19 infekcije. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

https://www.facebook.com/MurterKornati/photos/a.151641414863540/4031165386911104/?type=3

I.B.