APEL CRIKVENIČANA “Nasipanje mora zemljom i građevinskim otpadom otelo se kontroli, poduzmite nešto!”

CRIKVENICA – Udruga „Društvo za unapređenje i poljepšavanje Grada Crikvenice i okolice 1898.“ uputila je javni apel u kojem ukazuju na dva problema s područja Grada Crikvenice, ali aktualna u cijeloj Hrvatskoj. Drastično pomicanje obalne crte i nasipanje materijalom koji u svom sastavu ima zemlju i građevinski materijal, smatraju problemom koji se ne rješava, onako kako bi trebao – unutar institucija Republike Hrvatske.

Apel građana Crikvenice okupljene u ovoj udruzi, prenosimo u cijelosti:

“Razočarani smo ponašanjem ministarstava, Državnim  inspektoratom, a ni sami novinari nisu svjesni težine problema.

Jedan je problem ozbiljno opisan u (neprihvaćenom) stručnom radu, dok je drugi prikazan neozbiljno provokativnim videom.

Molimo vas da pogledate ova dva izvora i poduzmete nešto u okviru vaših ovlasti.

  1. Koncesija na Gradskom kupalištu u Crikvenici predviđa NASIPAVANJE (pomicanje obalne  crte) od 12000 m2, mada prostorno-planska dokumentacija dopušta samo DOHRANJIVANJE (tehničko održavanje plaže, nema pomicanja obalne crte). Gradsko kupalište u Crikvenici nema  koncesionara već više od tri i pol godine, a trenutno se oko koncesije vodi i sudski spor na  Upravnom sudu u Rijeci. Članak se bavi i zakonski nedefiniranim problemom  DOHRANJIVANJA i NASIPAVANJA plaža.

Članak možete pročitati OVDJE.

  1. Nasipavanje plaže Grabrova u Jadranovu kod Crikvenice materijalom koji u svom sastavu  ima ZEMLJU i drugi građevinski otpad (beton, armatura…). Rezultat nasipavanja je  uništavanje staništa PERISKE, strogo zaštićene vrste u Republici Hrvatskoj i šire, zamućivanje  mora i uništavanje ostalog biljnog i životinjskog svijeta. Nevjerojatna je stvar da se kod nekih  plaža u postupku ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš definira da materijal za  nasipavanje ne smije imati u svom sadržaju ZEMLJU, dok kod nekih plaža to nije slučaj.  Ministarstvo prihvaća i ovakve i onakve elaborate sa zaključkom da zahvat nema nikakvog  utjecaja na okoliš i nikakve mjere ne treba provoditi. Slučaj je desetak puta prijavljivan od  strane više osoba Državnom inspektoratu, ali (prave) reakcije nema. 

Jedan od rijetkih izuzetaka od sveopće šutnje je tekst s portala morski.hr koji obrađuje oba  problema:

Evo kako lokalni šerifi podvaljuju “dohranu” pod nasipanje plaža i sanaciju obale

Moramo li potpuno uništiti primorje i podmorje da bismo počeli razmišljati o održivosti? – pitaju se u Udruzi Društvo za unapređenje i poljepšavanje Grada Crikvenice i okolice 1898.“

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZNANSTVENICI ISTRAŽUJU: U kojoj su mjeri Hrvati već uništili svoju obalu nasipanjem plaža?
Eko kvarner upozorava: “Crikveničko područje nasipaju građevinskim otpadom!”