Ante Gotovina darovao 22 vitraja crkvi u Pakoštanima

PAKOŠTANE - General Ante Gotovina ispunio je zavjet i u ime pakoštanske bratovštine Sveti Ante župi darovao 22 vrijedne vitraje s oslikanim svecima - za 22 prozora crkve u centru Pakoštana.

Svečano misno slavlje održat će se u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u nedjelju, 12. ožujka, u 10,30 sati, a predvodit će ga zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, koji će i blagosloviti darovane vitraje, najavio je Zadarski tjednik.

Foto: Zadarski tjednik

Vitraji su poprilično skupi te su se kroz povijest tražili darovatelji, čija su imena uglavnom napisana na njima. Oslikao ih je Mirko Zubak, likovni umjetnik iz Zagreba, a na njima su oslikane i vjerske istine, s naglaskom na božansku spoznaju o tome kako je milost ušla u naš svijet.

- Riječ o vitrajama koji prikazuju svece: bl. Alojzije Stepinac, sv.Ante Padovanski, sv. Ivan apostol i evanđelist, Bezgrešno Srce Marijino, sv. Lucija, sv. Roko, Presveto Srce Isusovo, Gospa od Ružarija, sv. Juština, Duše u čistilištu, Presveti oltarski sakrament, sv. Mihovil, sv.Jeronim, papa sv. Ivan Pavao II, papa sv. Ivan XXIII, papa sv. Pavao VI, sv. Josip, sv. Franjo Ašiski, sv. Majka Tereza... - nabrojao je za Zadarski tjednik župnik don Jerolim Lenkić.

- Oslikani prozori jedno su od najljepših blaga kršćanskih crkava i služe nadahnuću i poučavanju vjernika duhovnim istinama, a i danas su bitan dio crkvene arhitekture - navodi pakoški župnik.

Nakon mise i blagoslova vitraja u nedjelju, zadarski nadbiskup udjelit će potpuni oprost onima koji su pohađali program pučkih misija.

D.G.