Amerikanci presreli brod pun iranskog oružja "pakiranog" Hutima

Brod američke Obalne straže, privremeno raspoređen u Arapsko more, zaplijenio je "napredno konvencionalno oružje i drugu smrtonosnu pomoć" porijeklom iz Irana.

Središnje zapovjedništvo Sjedinjenih Država (CENTCOM) danas je objavilo na X-u, bivšem Twitteru, kako se presretnut brod u Arapskom moru kretao prema području Jemena pod kontrolom islamističkih pobunjenika Huta.

Amerikanci navode kako je brod Obalne straže klase Sentinel USCGC Clarence Sutphin Jr locirao brod, a američke snage su se ukrcale na njega. Otkriveno je više od 200 paketa koji su sadržavali komponente balističkih projektila srednjeg dometa, eksplozive, komponente bespilotnih podvodnih i površinskih vozila, vojnu komunikacijsku i mrežnu opremu, sklopove lansera protutenkovskih vođenih projektila i druge vojne komponente.

- Ovo je još jedan primjer iranske zloćudne aktivnosti u regiji. Njihova kontinuirana opskrba Huta naprednim konvencionalnim oružjem izravno je kršenje međunarodnog prava i nastavlja potkopavati sigurnost međunarodne plovidbe i slobodan protok trgovine - izjavio je na platformi X general Michael Erik Kurilla, zapovjednik CENTCOM-a.

J.T.