Amerikanci doniraju Ukrajini 23 borbena/patrolna čamca

SAD će kupiti 20-ak borbenih/patrolnih čamaca od proizvođača Metal Shark iz Louisiane kako bi ih isporučili Ukrajini za obranu obale i plovnih putova.

Riječ je o dijelu paketa američke pomoći Ukrajini vrijednom 450 milijuna dolara. Paket uključuje 12 drugih patrolnih brodova iz postojećeg američkog inventara, uključujući model 35′ Small Unit Riverine Craft (SURC) i deset 34′ Sea Ark patrolnih brodova.

Metal Shark također ima dodatnih 17 plovila s aluminijskim trupom za Ukrajinu u izgradnji, sve u rasponu od 10 do 12 metara. Sva ova plovila već su bila u izradi za dugoročnu američku pomoć Ukrajini, a dio paketa prethodno je najavljen u siječnju . Međutim, rok isporuke je ubrzan, objavila je kompanija.

– Metal Shark blisko surađuje s američkim veleposlanstvom u Kijevu od 2019. na razvoju strategije koja se sada provodi za podršku ukrajinskim pomorskim sposobnostima, tako da je zadovoljstvo vidjeti da će brodovi stići kada su najpotrebniji – rekao je Henry Irizarry, potpredsjednik za razvoj međunarodnog poslovanja Metal Sharka.

Metal Shark je brodograditelj specijaliziran za projektiranje i konstrukciju zavarenih aluminijskih i čeličnih plovila za vojsku, policiju, ali i za  komercijalne operatere. Ključni kupci uključuju mornaricu SAD-a, marince, obalnu stražu, zrakoplovstvo, vojsku, strane vojske, agencije za provođenje zakona, vatrogasne postrojbe, operatere putničkih plovila, udruge pilota, operatere šlepera i druge klijente širom svijeta. S tri potpuno samostalna brodograditeljska pogona u Alabami i Louisiani u SAD-u te namjenskim inženjerskim pogonom u Hrvatskoj, Metal Shark godišnje proizvede i isporuči više od 200 plovila.

J.K.