Američki klimatolog otkrio posljedice klime na hrvatski turizam: "Ovo će postati tropi!"

Američki meteorolog i klimatolog John Toohey-Morales pojasnio je za HRT što se može očekivati za samo nekoliko desetljeća i kakve će to posljedice klima imati na hrvatski turizam.

- I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo „hladi", no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine.

Prijete bolesti zbog vrućina!?

- Imat ćete više toplijih mjeseci, ali u isto vrijeme, kada bude najtoplije, u srpnju i kolovozu, postat će vrlo teško za turiste, čak toliko da će prijetiti bolesti zbog vrućina. Moguće je da će u određenim gradovima u tim mjesecima postati prevruće za razvoj turizma.

More toplije, njegova razina u porastu...

- Zbog klimatskih promjena temperatura mora se mijenja i raste pa bilježimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje razine mora. Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje. No, istovremeno, more će ipak malo ublažavati visoku temperaturu na obali. Pritisak će na nju stoga biti još veći jer će mnogi htjeti pobjeći od vrućine - rekao je John Morales, američki meteorolog i klimatolog u HRT-ovoj emisiji "turizam.hrt".

- I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo "hladi", no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine - rekao je Toohey-Morales.

D.G.