Američka plivačka reprezentacija treći put u Rijeci na pripremama za Svjetsko prvenstvo

RIJEKA – Bazeni Kantrida, odakle puca pogled prema Kvarnerskom zaljevu, zapeli su za oko američkoj plivačkoj reprezentaciji koja je uoči Svjetskog prvenstva u plivanju stigla u Rijeku na pripreme.

Plivačku reprezentaciju SAD-a čini 41 plivač i 30 članova osoblja, a na Bazenima Kantrida odrađuju pripreme za Svjetsko prvenstvo u plivanju koje će se održati u Budimpešti od 18. do 25. lipnja. Reprezentacija SAD-a izabrala je Bazene Kantrida za svoje pripreme treći put – u Rijeci su svoje trening kampove već održali 2015. i 2017. godine.

Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka

Za Svjetsko prvenstvo u Rijeci pripremaju se i olimpijski prvaci Ryan Murphey i Leah Smith, koji su na Kantridi već treći put. Ryan Murphey jedan je od najboljih leđnih plivača na svijetu: četverostruki je olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira 2016. i Tokija 2021. godine te višestruki osvajač zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, dok je Leah Smtih višestruka osvajačica olimpijskih i svjetskih medalja.

– Bazeni Kantrida, čija je gradnja završila prije desetak godina, planirani su upravo s ciljem pružanja kvalitetnih uvjeta za treninge i natjecanja sportaša te rekreaciju građana, a smještaj bazenskog kompleksa u neposrednoj blizini mora čini ga jednim od najljepših na Mediteranu – istaknuo je na konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Naglasio je kako je bazenski kompleks prije svega planiran da pruži kvalitetne uvjete građanima za bavljenje sportom i rekreacijom, ali ima i svoju komercijalnu notu, posebice u trenucima priprema za važna svjetska natjecanja, što izuzetno pridonosi promociji Rijeke i Hrvatske kao turističke destinacije.

Osim Amerikanaca, Kantridu su dosad koristile i reprezentativci Norveške, Danske i Austrije, Japana, Estonije, Njemačke, Švedske, Latvije, Slovenije i Velike Britanije.

Bazene Kantrida dosad je koristilo oko 3,5 milijuna korisnika, odnosno njih gotovo tisuću dnevno. U Rijeci trenutačno treniraju i singapurska reprezentacija te momčad daljinskog plivanja iz Velike Britanije. Rijeka bilježi dobre brojke što se tiče terena vezanih uz vodene sportove – u prvih 5 mjeseci ove godine bilježe 5 % više rezervacija različitih grupa u odnosu na 2019. godinu.

K.B.