Američka obalna straža helikopterom spasila unesrećenog pomorca

Helikopterska posada Američke obalne straže spasila je 45-godišnjeg pomorca s motornog broda Southern Shark, 179 milja istočno od Charlestona u Južnoj Karolini.

Član posade na brodu Southern Shark zadobio je kemijske opekline tijekom čišćenja spremnika i trebao je hitno na bolničko liječenje.

– Zbog prirode ozljede ovog pomorca i specijaliziranih zahtjeva za njegu, ova operacija spašavanja zrak-more uključivala je složeno planiranje, kako bi se uspješno i izvršila – rekao je William R. Cahill, službenik operativne jedinice obalne straže.

– Elitna zrakoplovna posada uspješno je izvela ovaj manevar, prevladavajući izazovne uvjete u moru, čiji su valovi bili visoki preko 3 metra i vjetru s preko 35 čvorova.

Posada broda izvrsno je bila pripremljena i usmjeravala je helikopter da uspješno izvedu spašavanje.

– Ovo je bilo dramatično spašavanje na otvorenom moru – priopćili su iz odnosa s javnošću Američke obalne straže.

Sad će se netko zapitati “A kako to rade naši?”. Podsjetimo se u nastavku primjera iz 2019. godine, kad su udruženim snagama pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske gorske službe spašavanja daleko masivnijim helikopterom, kojim je teže upravljati, podigli unesrećenog ribara s daleko manje brodice i po sličnim vremenskim uvjetima uspješno transportirali u KBC Split na liječenje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ribar dobio srčani udar kod Jabuke, spasio ga HGSS