Američka mornarica raspoređuje četiri ratna broda istočno od Tajvana

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi sprema se doći na Tajvan, u posjet koji je izazvao žestoke kineske osude, dok su se istodobno četiri američka ratna broda, uključujući nosač zrakoplova, pozicionirala u vodama istočno od tog otoka u sklopu "rutinskog" raspoređivanja.

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južnokinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak dužnosnik američke mornarice.

USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

- Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja - rekao je anonimno jedan dužnosnik, dodavši da ne može komentirati točne lokacije.

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom svibnja, iz matične luke San Diego.

Očekuje se da će Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine, stići u Taipei kasnije u utorak, navode Reutersovi izvori upućeni u to pitanje, dodavši da se SAD neće prestrašiti kineskim “zveckanjem oružja” tijekom posjeta.

U Utorak ujutro bilježi se aktivna prisutnost kineskih vojnih zrakoplova i brodova, u blizini središnje crte tjesnaca.

U pripravnosti su i tajvanski zrakoplovi. Tajvansko ministarstvo obrane “pojačalo” je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu.

Reuters ih nije još verificirao.

Kineski društveni mediji vrvjeli su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom.

Neki regionalni vojni analitičari kažu da pojačano raspoređivanje snaga u vrijeme napetosti povećava rizik od sukoba, čak i ako ga nijedna strana ne želi, prenosi N1.

Hina.