ALAT KOJI JE OTHRANIO DALMACIJU Nesvakidašnji kulturni sadržaj u Ribarskom muzeju u Vrboskoj

VRBOSKA – Ribarski muzej u Vrboskoj za svoju publiku organizira nesvakidašnji kulturni sadržaj. Riječ je o događaju koji je zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju.

U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima i autentičnim primjercima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti.

Foto: Wikimedia

Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, bit će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu (karbid), sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti. U svim ovim oblicima, radi se o ribolovnim alatima koji su u punom smislu othranili nebrojene generacije dalmatinskih ribara i težaka, posebice u dugom razdoblju od 15. do 20. stoljeća kada je lov sitne plave ribe feralima i velikim ljetnim mrežama potegačama bio okosnica tradicijskih gospodarstava priobalnih otočnih ribarskih zajednica.

Ribarski muzej u Vrboskoj, kao baštinik tradicije ribarstva otoka Hvara, u svojem stalnom postavu sadrži najbogatiju zbirku ovih naprava u Hrvatskoj, i njome prezentira sve razvojne faze ovih svjetala korištenih na našem otoku, ali i diljem Dalmacije i priobalnog dijela Hrvatske. Ovim predavanjem ferale želimo staviti u fokus i posvetiti im posebnu pozornost, ilustrirati njihovu (ne)posrednu ulogu u razvoju otočnih zajednica, te njihov tehnološki razvoj postaviti u širi povijesni i društveni kontekst.

Drugi dio večeri rezerviran je za premijeru nagrađenog kratkog animiranog filma Za litnjega mroka, mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s Ribarskim muzejom, a koji ima značajnu dokumentarnu vrijednost budući da je riječ o autentičnom animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela feralima (svićalima) na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama.

Događaj počinje sutra, u petak 2. srpnja, u 21 sat, a broj prosjetitelja je ograničen. Više detalja potražite OVDJE.

K.B.