ALAJO VEZ Neobičan običaj s Iža: “Priveže se više brodova i tako zajedno idu prema otoku”

IŽ – Na Malom Ižu posebno se slavi Vela Gospa, koja je ove godine zbog situacije s pandemijom odgođena. Ali se zato održao tradicionalni “alajo vez” gdje se više brodova veže bokom uz bok i tako se voze do kuća u mjestu koje ima tri odvojene uvale sa zaseocima.

– Alajo vez se koristi već dugo, ne samo na našem otoku nego i šire, ali uglavnom uključuje tek nekoliko brodova (do 4-5) jer je iznimno teško manevrirati s ovoliko brodova – priča nam otočanka Tina Rokov.

Foto: Mještani Malog Iža

– Mali Iž je prije Drugog svjetskog rata bio jako ribarsko selo te su se naši preci znali s uspješnog ribanja vraćati kući vezani u alajo vez s nekoliko brodova jer su tako bili skupa i mogli su se malo zabaviti.

Prije 20-ak godina se na Malom Ižu pokrenula tradicija odlaska u susjedni Veli Iž na vaterpolo utakmicu između ta dva sela upravo alajo vezom. Međutim, količina brodova je puno veća i samim time impozantnija, ali i riskantnija. Boljih godina je znalo biti i po 20 brodova u alajo vezu.

Foto: Mještani Malog Iža

To je postao način odlaska natjecatelja i navijača Malog Iža na vaterpolo utakmicu. S vremenom se s tim prestalo jer je bilo sve teže okupiti ekipe koje bi odigrale utakmicu pa je i sam odlazak postao nepotreban.

Foto: Mještani Malog Iža

Prije koju godinu smo odlučili proslaviti upravo maloišku feštu Vele Gospe alajo vezom. Brodovi se skupe, vežu i lagano, uz glazbu i pjevanje Maloižana, plove od uvale do uvale Malog Iža pozdravljajući mještane i najavljujući zabavu koja će se održati u večernjim satima. Dakle, održava se 15.8. za blagdan Vele Gospe i ta vožnja potraje koji sat – priča nam Tina Rokov, a na fotografijama pogledajte i kako izgleda ova impozantna brodska formacija s Iža.

D.G.