Akvakultura: Zubatac iz uzgoja

Zubatac (Dentex dentex), riba je iz porodice ljuskavki (Sparidae). Ima ovalno, široko tijelo, dužine do jednog metra. Može biti sive ili crvenkaste boje s tamnim pjegama. Ime je dobio prema više redova dobro razvijenih zubića koji nalikuju očnjacima.

Rasprostranjen je uz obale na cijelom Mediteranu i uz sjeverozapadnu obalu Afrike. Živi na dubini do 200 metara, ali najčešći je na dubinama do 50 metara. Na tržištu je vrlo vrijedna i cijenjena riba zbog svojeg ukusnog i kvalitetnog mesa, te se može kupiti svjež i smrznut. Ipak, prema podacima FAO-a, ulov zubaca u ribarstvu značajno opada posljednjih godina u odnosu na kraj 20. stoljeća.

U akvakulturi se zubatac u svijetu počinje uzgajati tek od 2002. i još uvijek je rijedak. Uzgoj je kompliciran, ali na njemu se zbog velike vrijednosti stalno radi. Moguće je da će u nadolazećim  godinama zubatac iz akvakulture nadomjestiti ono što ribarstvo ne može pokriti.

Zubatac iz uzgoja je u prošlim godinama bio dostupan i u Hrvatskoj i bit će dostupan opet. Zadarska tvrtka Cromaris je već započela s uzgojem i uskoro će se na hrvatskom tržištu ponovo pojaviti uzgojeni zubatac.

Dorotea Lasić, studentica 2. godine diplomskog studija Marikultura Sveučilišta u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

Kako izabrati i razlikovati ribu na ribarnici?
Caru carevo