Aktualna ptičja gripa u Hrvatskoj nije opasna za ljude, ali jest za perad

Ptičja gripa koja se prošli mjesec pojavila u Hrvatskoj, nije opasna za ljude, ali može nanijeti veliku gospodarsku štetu uzgojima peradi, upozoravaju iz Hrvatskog veterinarskog instituta. Bolest je utvrđena kod divljih ptica (labudova i divlje patke) u Lonjskom polju, na Varaždinskom jezeru te na obali srednjeg Jadrana, ali i u domaće peradi u okolici Siska.

Stručnjaci s Instituta su utvrdili da je riječ o ptičjoj gripi podtipa H5N1, koji se razlikuje od podtipa koji se u Hrvatskoj pojavio prije šesnaest godina.

– Rezultati sekvenciranja genoma dva virusa H5N1 detektirana istog dana prošli mjesec na dvije bliske lokacije u Lonjskom polju, ukazuju na njihovu međusobnu razliku temeljem koje se može zaključiti da se radi o dva neovisna unosa virusa H5N1 u Lonjsko polje, najvjerojatnije migracijama divljih ptica iz Rusije. Oba virusa su patogena za perad te mogu izazvati velike gospodarske štete. Ti su virusi istog podtipa kao i virus H5N1 koji se u našoj zemlji pojavio 2005./2006. godine, ali s različitim svojstvima u smislu zaražavanja čovjeka. U dva virusa H5N1 koji su detektirani u studenom ove godine, nisu prisutne ključne mutacije koje im omogućavaju učinkovito zaražavanje ljudi, a koje su bile prisutne u virusima H5N1 iz 2005/2006. – ističe doc. dr. sc. Vladimir Savić, voditelj Nacionalnog referentnog laboratorija za influencu ptica (ptičju gripu) i newcastlesku bolest.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze veterinari savjetuju vlasnicima peradi da životinje drže u zatvorenim
prostorima, te da patke i guske razdvoje od kokoši, purana i druge peradi. Zbog zoonotskog potencijala virusa ptičje gripe stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta uzgajivačima peradi preporučuju cijepljenje protiv humane gripe.

Foto: Pixabay/Ilustracija

– U slučaju da je čovjek zaražen virusom humane gripe i istovremeno se zarazi bilo kojim virusom ptičje gripe, iz ta dva virusa u zaraženoj osobi može nastati novi virus gripe s nepredvidljivim svojstvima koja mogu uključivati i vrlo lako zaražavanje i širenje među ljudima – upozorava doktor Savić.

Ptičja se gripa u Hrvatskoj u proteklih šest godina pojavljuje učestalo tijekom hladnijeg dijela godine, a u tom periodu jedino nije detektirana 2018. i 2019. godine. Ptičja gripa zabilježena u istočnoj Hrvatskoj u ožujku ove godine, bila je podtipa H5N8, a jesenas je došla u podtipu H5N1.

Slučajevi ptičje gripe trenutačno su prisutni i u drugim europskim zemljama, a u Italiji i Mađarskoj njihov je broj iznimno velik. Virus je pronađen i kod lisica i vidri koje su se najvjerojatnije hranile uginulim zaraženim divljim pticama.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Što se tiče ljudske konzumacije, iz Hrvatskog veterinarskog instituta ističu da ako se meso peradi i jaja termički obrade, nema opasnosti od zaražavanja ljudi virusom ptičje gripe. Građanima se preporučuje da ne hrane divlje ptice i ne stupaju u kontakt s njima, a ako pronađu uginulu pticu, o tome trebaju obavijestiti nadležne službe.

K.B.