Aktivisti odjeveni u ptice i drveće prosvjedovali za prirodu na COP-u 15

Stotine ljudi prkosile su u subotu temperaturama ispod nule i prosvjedovaloe na ulicama Montreala, ovogodišnjeg domaćina samita UN-a o bioraznolikosti, zahtijevajući odlučniji dogovor o zaštiti prirode.

Odjeveni u kostime nalik na ptice i drveće, aktivisti tvrde da se na sastanku na vrhu COP15 neće uspjeti adekvatno odgovoriti na hitnost situacije jer su tisuće vrsta biljaka, insekata i drugih vrsta životinja kritično ugrožene.

- Mi sudjelujemo na pregovorima, vidimo što se događa i to očito nije dovoljno u usporedbi s našim ambicijama i prioritetima - kazala je Esmeralda Wirtz iz udruge Global Youth Biodiversity Network.

- Zato je danas bilo važno biti na ulicama - dodala je.

Izaslanici iz 193 zemlje dogovaraju ispunjenje 24 cilja, među kojima su smanjenje onečišćenja i stavljanje 30 posto kopna i mora pod zaštitu do 2030. godine.

- Vlade su imale godine vremena postići sporazum koji nam treba kako bi spasili bioraznolikost našeg planeta - kazao je Oscar Soria, direktor Avaaza, globalnog građanskog pokreta koji je pomogao u organizaciji subotnjeg prosvjeda.

A oni su COP15 pretvorili u zastoj, rekao je, zabrinut da neće biti dovoljno vremena da se zaključi ambiciozan dogovor prije završetka samita 19. prosinca, prenosi HRT.

Hina