Ako ne volite devastaciju i masovni turizam zanimat će vas ova protestna izložba!

RIJEKA - Očekujte četiri serije fotografija i snažne poruke protiv divlje gradnje, devastacije kulturne baštine, obale i okoliša te masovnog turizma.

Svaka akcija ima reakciju ustanovio je još Isaac Newton tamo u 17.stoljeću. Slično vrijedi i za vrijeme i okolnosti u kojima se Hrvatska danas nalazi. S jedne strane dobivamo nagrade i posjećuju nas rekordne mase ljudi, a s druge riziku od devastacije kao nikada do sada izlažemo srž ljepote naše domovine. Oni od kojih se uvijek i očekuje oštar odgovor i protest jesu umjetnici.

Performativnim i insceniranim serijama Crno brdo (2015.), Fasada (2018.), Sunny Side(2018.) i Betonicus (2020.)., kostimima, rekvizitima i arhitektonskim maketama Lana Stojićević istražuje teme poput divlje gradnje, arhitektonskog i industrijskog nasljeđa, zagađenja okoliša, suvremenih neostilova, devastacije kulturne baštine i transformacije krajolika kao posljedice masovnog turizma.

Dio izložbe je tako jedan obični betonski stup apartmanskog zdanja koji u stihovima sanjari da je antički stup sa splitskog Peristila. Ostale snažne umjetničke metafore i poruke istražite sami 16. studenog u 19 h u Galeriji Filodrammatica na riječkom Korzu.

Otvoreno pitanje ostaje - tko je bitniji, obični građanin ili razgoropađena turistička industrija? Izložbu možete posjetiti sve do 7.prosinca.

J.T.