AIRTRACTORI I KANADERI U AKCIJI Danas tri zrakoplova izviđaju i gase požare po Dalmaciji

Dva aviona Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u nedjelju, 1. kolovoza 2021. godine u akciji gašenja požara na lokaciji Bisko, Gačića Glavica u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U međuvremenu Ministarstvo obrane izvještava da su uz dva aviona Airtractor AT-802, dodatno angažirana još dva aviona Canadair CL-415 za navedene požare.

Također, jedan Airtractor AT-802 angažiran je na protupožarnom izviđanju na ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 1. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 45 požara i to u: 19 u Šibenskoj-kninskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 10 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 31 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno je 1617 letova pri čemu je ostvareno 274:40:00 sati naleta, izbačeno je 7.545 tona vode, prevezeno 7,5 tona terete i utrošeno je 1.753 litre pjenila.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je pet puta i ostvario je pet letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 13 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

I.B.