Agresivni plavi rak ugrožava faunu Jadrana - protiv ovog "stranca" najbolje se boriti na tanjuru!

Klimatske promjene u naše more neprestano dovode nove "stanare" i na žalost mijenjaju staništa. Jedna od vrsti koja se sve više širi Jadranom je i američki plavi rak, invazivna vrsta snažnija od naših domaćih jadranskih rakova.

Najnovija saznanja potvrđuju kako je plavi rak primijećen u okolici Rovinja. Ovo nije prvi put da je ova vrsta zabilježena u Hrvatskoj, no kako sve dulje nosimo kratke hlače i rukave, tako su i životinje netipične za naše more sve češći gosti koji ne namjeravaju otići i pritom remete prirodni životni tijek Jadrana.

Jugo, toplo vrijeme i visoke temperature pogoduju doseljavanju i razvoju mnogim životinjskim i biljnim vrstama, koje su nam donedavno bile nepoznate. Jedna od njih je i plavi rak (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) koji se nedavno pojavio u okolici Rovinja, izvještava IstraIN.

Foto:Screenshot/Youtube

Ovaj rak "Amerikanac" svijetom se proširio u prošlom stoljeću, a u Sredozemnom moru je prvi puta zabilježen upravo u Jadranu davne 1949. u okolici Venecije. Vjerojatno je stigao s balastnim vodama prekooceanskih brodova, a u Hrvatskoj je prvi puta zabilježen 2004. i to na ušću Neretve. Od tada pa do danas se redovito bilježi diljem obale.

Nije ga teško prepoznati jer u Jadranu jednostavno ne postoji slična vrsta raka. Duž prednjeg dijela tijela krasi ga ta neizbježna svjetloplava boja ( kod ženki su kliješta crvenkasta). Stražnji par nogu modificiran im je u oblik nalik veslu, tako da su moćni plivači i brzo osvajaju nova područja. Pojesti će sve do čega dođe, kamenice, dagnje, druge rakove… Njegova izražena agresivnost i čvrstina, daju mu prednost pred našim „domaćim“ rakovima.

I kako sad riješiti ovaj problem? Najbolje bi bilo zaustaviti klimatske promjene, no u međuvremenu ćemo izgleda biti primorani poslužiti se priborom za jelo. Naime, ovaj je rak izgleda iznimno ukusan kada se nađe na tanjuru. Spasimo Jadran kakav smo znali i usput uživajmo u nešto drugačijoj kuhinji. Da se poslužimo onom starom - kada ti život da limun ti napravi limunadu.

P.S. - internet je pun recepata za pripremu ovih rakova, no prije nego što ga spremite morat ćete ga i očistiti. Evo i kako se to radi na jednostavan način:

J.T.