Agencija upozorila crnogorske pomorce: “Neka se pojedinci ostave kriminala ili ostajete svi bez posla”

Iz agencije za ukrcaj pomoraca „BG Shipping Agency“ – glavnog posrednika pri zapošljavanju crnogorskih i pomoraca iz dijela zemalja bivše Jugoslavije na brodovima jedne od najvećih svjetskih kontejnerskih kompanija – talijansko-švicarskom „Mediterranean Shipping Company“ (MSC), na adrese svih pomoraca u Crnoj Gori koji plove za tu kompaniju kao i tamošnjih strukovnih udruženja stiglo je ovih dana pismo upozorenja da bi, ukoliko se ne smanji nedolično i kriminalno ponašanje nekih od crnogorskih pomoraca, svi oni koji imaju crnogorske putovnice mogli ostati bez posla na brodovima MSC-a.

Crnogorski pomorci bili su u proteklom periodu akteri nekoliko slučajeva otkrivanja većih količina narkotika na brodovima te kompanije, od kojih je najčuveniji slučaj broda „MSC Gayane“ na kojem su američke vlasti u luci Philadelphia u ljeto 2019. zaplijenile oko 20 tona kokaina, tržišne vrijednosti veće od 1,3 milijarde dolara i tim povodom uhitile sedam članova posade tog broda, među kojima su pet iz Crne Gore. Osim toga, evidentirano je i više slučajeva tzv. pilferage-a, u kojima su crnogorski pomorci otvarali kontejnere koje su prevozili brodovi MSC-a na kojima plove, i krali robu iz njih, javljaju crnogorske Vijesti.

– Ovo je upozorenje pomorcima zaposlenim preko BG Shipping agencije koji su zagazili u kriminalne aktivnost i skloni su upuštanju u nedozvoljene radnje. Svojim nedoličnim ponašanjem dovodite u pitanje integritet i renome kompanije koja vam je pružala mogućnost da radite i zaradite i u ona vremena kada na drugim kompanijama to niste mogli. Ugrožavate radna mjesta i opstanak većine svojih kolega koji pošteno i časno rade za svoje obitelji. Morate shvatiti da nadležne policijske agencije prate svaki korak i da je samo pitanje dana kad ćete pokajnički vapiti za pomoć. Tada će biti kasno. Menadžment kompanije „Mediterranean Shipping Company“ na rubu je odluke da prestane sa angažmanom pomoraca s putovnicom Crne Gore. Pojedine linije i brodovi su zbog navedenog, već predani menadžmentu na Cipru – stoji u pismu upućnom crnogorskim pomorcuima koji plove za tu kompaniju, a koje nosi naslov „Važno upozorenje“ i potpisuje ga direktorica BG Shipping agencije Živana Petranović.

Potvrda navoda da policijski i drugi organi sigurnosti prate događaje na brodovima MSC-a je i najnoviji slučaj kontejneraša „MSC Joanna“ koji je 12. ožujka bio na kratko zaustavljen u australijskoj luci Sydney, nakon što je s njega dan ranije u australskim vodama, na jedno manje plovilo transferirano 11 manjih plastičnih posuda u kojima je bilo ukupno 200 kilograma kokaina, što na crnom tršištu u Australiji vrijedi prkeo 90 milijuna dolara. Policija koja je imala dodjavu o tome da će sa MSC-ovim brodom biti pokušan transport veće količine droge u Australiju, presrela je to manje plovilo kad se ono približavalao obali, uhitila 27-godišnjeg Australca za njegovim kormilom i zaplijenila drogu, da bi, nakon što je „MSC Joanna“ uplovila u Sydney, policija upala na brod, izvršila pretres i uzela izjave od članova posade. Ipak, nitko od pomorca s „MSC Joanne“ među kojima prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama ima i crnogorskih državljana, nije zadržan niti je do sad protiv njih podignuta bilo kakva optužnica, a brodu je nakon okončane pretrage i ispitivanja posade, dozvoljen nastavak plovidbe.

– Postavljamo pitanje na koje tražimo odgovor: Jeste li odlučili nastaviti sa švercom, otvaranjem kontejnera i krađom robe (najnoviji slučaj drugog časnika stroja na brodu MSC Flavia“)? Ukoliko se ne urazumite, vrlo brzo nitko neće imati mogućnost raditi za kompaniju „Mediterranean Shipping Company“ . Nadam se da ćete pokazati dovoljno pameti, mudrosti i snage da se oduprete izazovima lake zarade s visokim rizicima. Ne ugrožavajte egzistenciju svjih obitelji i obitelji vaših kolega – navela je čelnica glavne crewing agencije MSC-a za crnogorske pomorce, Živana Petranović u obraćanju crnogorskim pomorcima.

U Udruženju kapetana trgovačke mornarice Crne Gore iz Kotora smatraju da je riječ o vrlo ozbiljnom upozorenju koje se potencijalno, može pretvoriti u izuzetno veliku štetu za značajan broj pomoraca s crnogorskim putovnicom jer je kompaanija MSC jedan od glavnih poslodavaca za njihove pomorce.

– Bila bi velika šteta za cijelu Crnu Goru, a najgori mogući ishod za njihove obitelji, da ti ljudi ostanu bez posla. Rješenje se ne nalazi tako lako za ovaj problem – smatra kapetan duge plovidbe Vjeko Radimir iz Dobrote koji je i član tamošnjeg Udruženja kapetana. On je apelirao na kolege iz Udruženja, ali i na članove Unije pomoraca Crne Gore da pismeno podrže napore za iskorijenjivanje kriminalnog i nedoličnog ponašanje nekih neogovornih mornara i časnika s brodova MSC-a, a koji, kako kažu, nezasluženo ljagu bacaju na sve crnogorske pomorce.

D.G.