Advent na Lastovu, na mjestu gdje je utemeljena otočka povijest

LASTOVO - Lastovski je Advent ove godine priređen na Dolcu, u povijesnoj jezgri Lastova i prostornoj točki na kojoj je utemeljena otočka povijest proglašenjem i usvajanjem Lastovskog statuta 1310. godine.

Danas je lokacija najpoznatija po završnoj svečanosti Poklada, a na njoj se nalaze i Crkva sv. Kuzme i Damjana, gdje se odigrava religijski dio programa, ali i osnovna škola, kino-sala gdje će 21. prosinca biti školska predstava, prostori dviju udruga – Dobre Dobričevića i VAL – koje također sudjeluju u programu te zgrada Općine Lastovo. U Bašti kojoj gravitiraju i ovom je prigodom kućica Lige protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo - Mljet gdje će se nuditi njihove čuvene prkle (fritule), kobasice, kuhano vino, kava, čaj... Kućica se otvara uz paljenje Treće adventske svijeće koju, nakon predstavnika policije i vatrogasaca, pali lokalni liječnik.

Prvi ovogodišnji Božićni koncert bit će onaj Muškog zbora Brodosplit u subotu 10. prosinca, već 13.12. na blagdan sv. Lucije nastupit će Ženska klapa Ladesta i Klapa Fumari, a u četvrtak 15.12. Komorni pjevački ansambl SONUS pod ravnanjem dirigenta Branka Nikolića. Već regularnoj „adventskoj DJ-ici“ Decibelli, pridružit će se ove godine DJ Jay Babura.

Program je započeo postavljenjam velikog adventskog vijenca u Bašti i paljenjem svijeća, a većina onoga što će se odigravati do kraja mjeseca, ili je posvećeno je lastovskim mališanima ili će oni sebe predstaviti zajednici. Imat ćemo tako dvije prilike kupiti Božićne ukrase i darove koje su izradili u svojoj Školskoj zadruzi, odgledati školsku predstavu, a dan nakon Žive jaslice na pozornici u Bašti. Za njih su pak  predviđena prigodna darivanja – prvo na sv. Luciju - a natjecat će se i u crtanju te zadnji dan škole međusobno razmijeniti darove, sve one igračke i knjige koje su prerasli ili ih jednostavno žele proslijediti dragim prijateljima.

Kino Mediteran organiziralo je filmski program početkom prosinca, a u petak 16.12. preostalo nam je još pogledati maraton krakometražnih filmova.

U nedjelju 18. prosinca izabrat ćemo najljepšu kućicu od kolača kojoj je ove godine tema lastovski fumar. Očekujemo da se već dokazano umijeće lokalnih slastičarki pokaže u punom sjaju.

Ujutro 22. prosinca sve će namjernike ugostiti Udruga Val Lastovo, a njezini će korisnici podijeliti iskustvo tradicionalnog lastovskog Božića i poučiti mlađe generacije o običajima prije nego utonu u zaborav.

Na Badnjak se priređuju tombola i bakalar u podne, a večer pred Ponoćku uljepšat će zbor Petrovo uho svojim kulinarskim umijećem pripreme sitne ribe.

Lastovo želi svima blagoslovljen Božić!