Crnogorski admiral koji se ubio jer nije htio pucati po Dalmaciji dobio spomenik na Visu

VIS - U Samogoru na Visu otkrivena je 12. rujna 2022. godine, spomen-ploča crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću. Otkrivanju spomen-ploče nazočili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri obrane dviju država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Ministar Gordan Grlić Radman u svom je obraćanju naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja, istaknuvši kako se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj. „Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jest simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije trideset godina zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da su vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog rujna, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku“, dodao je.

- Njegove riječi ispisane na ploči koju danas otkrivamo otvaraju u nama mnoga pitanja i preispituju temeljna načela koja bismo svi trebali njegovati jedni prema drugima, narod prema narodu, čovjek prema čovjeku. Osjećamo obvezu i dužnost baš ovdje u gradu Visu postaviti mu spomen obilježje kao zahvalu i kao sjećanje, ali i kao činjenicu da i u najtežem vrtlogu rata je jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod - rekao je ministar Grlić Radman.

Foto: MORH

Izlaganje je zaključio istaknuvši kako će Republika Hrvatska i Crna Gora nastaviti jačati dobrosusjedske odnose i raditi na otvorenim pitanjima, te da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom europskom putu.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako nakon više od tri desetljeća imamo priliku označiti trenutak povijesti važan za sve nas.

- Čin koji je napravio admiral Barović velik je korak u odnosima naših zemalja, kao i u odnosima mornarica Republike Hrvatske i Crne Gore koje se, kroz suradnju u području obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, uče i jačaju ne s ciljem ratovanja, nego s ciljem odvraćanja. To je svojim činom napravio i admiral Barović, čijom je zaslugom na prostorima Visa došlo do odvraćanja ružnih scena koje su ljudi u drugim dijelovima Hrvatske doživjeli za vrijeme Domovinskog rata - istaknuo je Banožić dodajući kako spomen-pločom prenosimo budućim generacijama što je admiral Barović značio za naše države i za budućnost naših diplomatskih odnosa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Admiral JNA koji je odbio ratovati protiv Hrvata, pa sebi oduzeo život: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik” | | Morski HR
Crnogorski admiral JNA Vladimir Barović prije točno 29 godina počinio je samoubojstvo jer se nije složio s odlukama tadašnje JNA. Početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj, odbio je izdati naredbu o