EU donijela odluku o modernizaciji Nacionalnog pomorskog centra za nadzor morske granice u Zadru

ZADAR - Uprava za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije je 20. prosinca 2023. godine donijela Odluku o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta „Adaptacija i opremanje službenih prostorija Nacionalnog pomorskog centra Zadar“ u okviru Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike (BMVI).

Svrha predmetnog projekta je adaptacija, opremanje te modernizacija službenih prostorija Nacionalnog pomorskog centra Zadar, radi učinkovitijeg obavljanja poslova zaštite i nadzora državne granice na moru.

Ukupna vrijednost projekta „Adaptacija i opremanje službenih prostorija Nacionalnog pomorskog centra Zadar“ iznosi 214.000,00 € s PDV-om, od čega je 75% sufinancirano sredstvima Fonda za integrirano upravljanje granicama, Instrumenta za financijsku potporu u području upravljanja granicama i vizne politike, dok je 25% sredstava osigurano iz Državnog proračuna.

Koja je uloga Nacionalnog pomorskog centra?

Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka Prati događaje i pojave koje utječu na stanje sigurnosti na morskom prostoru Republike Hrvatske te na nepovredivost državne granice na moru, praćenjem tehničkih sustava za nadzor morskog prometa u realnom vremenu koji omogućavaju prikaz stanja na moru.

U cilju stvaranja zajedničkog prikaza stanja na morskom prostoru Republike Hrvatske (COP-common operation picture) prikaz stanja na moru dodatno nadopunjava obavijestima, informacijama i podacima prikupljenim od strane policijskih plovila, ustrojstvenih jedinica pomorske policije, baza podataka Ministarstva, kao i drugih državnih tijela i agencija koje obavljaju poslove na moru, a koje su od značaja za stanje sigurnosti i nadzor državne granice na moru; analizira i ocjenjuje prikupljene obavijesti, informacije i podatke, njihov značaj, izrađuje analize stanja sigurnosti na morskom prostoru, kao i sigurnost državne granice na moru te predlaže mjere i radnje za njihovo unaprjeđenje.

Centar također koordinira, usmjerava i nadzire poduzimanje operativnih mjera i radnji koje poduzimaju ustrojstvene jedinice koje obavljaju poslove nadzora državne granice na moru; neposredno rukovodi provođenjem složenih mjera i radnji ili u slučaju kada mjere i radnje poduzima više ustrojstvenih jedinica; koordinira rad ustrojstvenih jedinica koje obavljaju poslove nadzora državne granice na moru i poslove na moru iz nadležnosti policije s ustrojstvenim jedinicama drugih državnih tijela koja su nadležna za obavljanje poslova na moru; komunicira i razmjenjuje podatke s operativnim centrima državnih tijela nadležnih za obavljanje poslova na moru, s tijelima susjednih zemalja, zemalja članica Europske unije i tijelima EU vezano uz nadzor državne granice na moru.

D.G.