7. Manifestacija mladih maslinovih ulja općine Pakoštane

Pobjedu je odnio Tomislav Čudina Čelin, vlasnik OPG-a Čelin čije je mlado maslinovo ulje osvojilo 99,75 od mogućih 100 bodova.

Uz titulu šampiona on je s 99,40 bodova za svoje višesortno ulje od  oblice, pendolina i leccina (berba 24. listopada 2023., osvojio i treće mjesto na ovoj manifestaciji.

- Ovaj uspjeh znači mi puno. Motivira me i  gura naprid.  Biti najbolji u svom mistu san je svakog maslinara. Za mene je ravno osvajanju zlatnog odličja u New Yorku - izjavio je pobjednik! Radi se o najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2023 u New Yorku gdje je Tomislav Čudina također trijumfirao.

A maslinova su ulja s područja Pakoštana svake godine izgleda sve kvalitetnija iako je ove godine bilo manje uzoraka zbog slabijeg lanjskog uroda.

Ipak, od 21 uzorka pristiglih na ocjenjivanje, čak 12 ili 57 % ih je u kategoriji zlatna ekstra djevičanska maslinova ulja, 6 ili 28 % srebrna i 3 odnosno 14 % u kategoriji djevičanska maslinova ulje. 

Uz domaću spizu, vrhunska ulja  i  birana vina, najviše se razgovaralo o aktualnim radovima u maslinicima i kako  na području općine Pakoštane za sljedeću osmu po redu manifestaciju proizvesti više vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, navodi eZadar.

J.T.